Нове у блозі корпорації «Ранок»: ТОП продажів видавництва «Ранок» на BookForum у Львові — 2023 (книжковий огляд)


 

BookForum у Львові - 2023.

 

 

ТОП ПРОДАЖІВ ВИДАВНИЦТВА «РАНОК» НА BOOKFORUM У ЛЬВОВІ


ТОП-10 ДИТЯЧОЇ ЛІТЕРАТУРИ

 

1. Пес Патрон : Пес Патрон і Шкарпетковий монстр

 

Видавництво Ранок. Дитяча література. Юліта Ран. Пес Патрон і Шкарпетковий монстр (українською мовою).

 

Юніта Ран. «Пес Патрон і шкарпетковий монстр»


Всі чули про собаку-сапера Патрона, героя війни та національного кумира. Всі знають, як він рятує тисячі життів, знаходячи міни та вибухівку.

Але чи знаєте ви, що Патрон ще врятував Землю від здоровезного Шкарпеткового Монстра, який прилетів з далекої галактики? Ні? Тоді розгортайте цей фантастичний комікс, і ви довідаєтесь про те, що сталося, коли Патрон натрапив на Монстра, чим небезпечні шкарпетки і як Патрон та його друзі, Святе Каченя й робот Григорій, перемогли прибульців-агресорів. Такі пригоди — це справжня фантастика! Але у Патрона всі пригоди неймовірно фантастичні!

Ліцензійні кошти від продажу кожного комікса йдуть у благодійний «Фонд Пса Патрона».

 

 

 

 

2. Друзяки-динозаврики: Як гуляли Гелловін:

 

Блог корпорації Ранок на Малій Сторінці. ТОП продажів видавництва Ранок на BookForum у Львові. Видавництво Ранок. Ларс Мелє. Друзяки-динозаврики. Як гуляли Гелловін. Ілюстраторка — Ларс Рудеб’єр. Перекладачка — Ганна Яновська.


Ларс Мелє. «Друзяки-динозаврики. Як гуляли Гелловін».
Ілюстраторка — Ларс Рудеб’єр. Перекладачка — Ганна Яновська.

 

Цьогоріч Расмус і Тіммі вирішили як слід відсвяткувати Гелловін. Друзі вдягли особливі костюми, аби налякати інших динозавриків. Проте Расмус уже не в захваті від цієї ідеї: всі у страшних костюмах і масках… бррр. До того ж Расмусові не до вподоби сюрпризи та розіграші, які чекають на кожному кроці. Одначе не лише він цього дня трохи налякається…

 

 

 

 

3. Моя книжка-розкладайка: На фермі


 

Нове у блозі корпорації Ранок на Малій Сторінці. ТОП продажів видавництва Ранок на BookForum у Львові. Видавництво Ранок. Мірошниченко Н. Моя книжка-розкладайка: На фермі.

Мірошниченко Н. «Моя книжка-розкладайка: На фермі».

 

Розглядаючи книжку-розкладайку «На фермі», малюк не лише весело проведе час, а й запам'ятає купу нових слів. Кумедні герої, що мешкають на фермі, незвичайна форма книжечки і дірочки, крізь які видно фрагменти наступних сторінок, — усе це перетворить процес читання на захопливу гру, яка точно сподобається вашій малечі!

 

 

 

 

4. Детективи звідусіль. Печера Чорного кальмара

 

 

Нове у блозі корпорації Ранок на Малій Сторінці. ТОП продажів видавництва Ранок на BookForum у Львові. Видавництво Ранок. Андрій Кокотюха. Детективи звідусіль. Печера Чорного кальмара.

 

Андрій Кокотюха. «Печера Чорного кальмара».


 

Юрась — не простий карась. Він якось призвичаївся жити в морській воді. І ось вам, будь ласка, — наш герой потрапляє в затишну морську бухту. Але затишок та спокій тільки сняться! Спершу ця сутичка з бійцівськими рибками. Потім знайомство з мудрим вугром Ігорем. І нарешті таємниця Чорного кальмара: до його печери можна заплисти, та не можна повернутися… Але Юрась не був би морським карасем, аби не спробував розгадати загадку. Він проник до печери…А що було далі — читайте! І тримайте за нового друга кулачки! Тобто плавці. І вперед, підводні пригоди починаються.

 

 

 

 

5. Маленькі історії про чудеса і дружбу. Як знайти лева

 


Нове у блозі корпорації Ранок на Малій Сторінці. ТОП продажів видавництва Ранок на BookForum у Львові. Видавництво Ранок. Маленькі історії про чудеса і дружбу. Рейчел Брайт. Як знайти лева.

 

Рейчел Брайт. «Як знайти лева».

 

Віршована історія про впевненість у собі, самооцінку та сором’язливість. Головна героїня Мишка вирушає у подорож, щоб навчитися рикати, як Лев. Але, як виявилося, навіть найбільші, найсильніші тварини іноді лякаються... і навіть у найменших істот може бути левине серце! Книжка за правом вважається класикою сучасної дитячої літератури та перекладена більш ніж 30 мовами світу.

 

 

 

 

6. Українознавці: Україна. Від первісних часів до сьогодення

 

 

Нове у блозі корпорації Ранок на Малій Сторінці. ТОП продажів видавництва Ранок на BookForum у Львові. Видавництво Ранок.  Сергій Жуков, Марія Тахтаулова. Україна. Від первісних часів до сьогодення.

 

Сергій Жуков, Марія Тахтаулова. «Україна. Від первісних часів до сьогодення».
 

«Україна. Від первісних часів до сьогодення» відправить допитливих українців у подорож минулим їхньої країни.
Книжка розкаже про перших людей на українських землях, про поселення давніх слов’ян, про князів, козаків… і так аж до президентів. У цій мандрівці читачі дізнаються про знакові місця, культурну спадщину та досягнення українців у різних галузях. Кожен факт підкріплюють ілюстрації, що оживлюють події і полегшують сприймання інформації.

Це книжка, з якою дитині сподобається вивчати історію!
Цю книжку для тебе написали двоє істориків з Харкова. Колись вони разом училися в університеті й навіть сиділи за однією партою.
Марія Тахтаулова — історикиня, кандидатка історичних наук, начальниця Північно-Східного міжрегіонального відділу Українського інституту національної пам"яті, авторка понад 25 наукових і науково-популярних публікацій. Вона любить ранкову каву з корицею і квіти, собак і коней, а також подорожувати і фотографувати. Марія встигла побувати майже в усіх цікавих місцях, про які йдеться в цій книжці.
Сергій Жуков — історик, журналіст, кандидат історичних наук, автор близько 30 наукових робіт. Має 8 років викладацького досвіду. Цікавиться далекими країнами, особливо тими, що розташованi на березі теплих морів чи океанів. Так само, як і Марія, любить собак, а ще — деяких котів. Сергій прочитав силу-силенну книжок і нарешті вирішив написати власну.

2022 року книжка увійшла до міжнародного каталогу «Білі круки» (The White Ravens), де посіла своє почесне місце поміж 200 інших книжок з 53-х країн світу!
«Білі круки» — це каталог, який щорічно публікує Міжнародна молодіжна бібліотека (International Youth Library) як рекомендаційний список дитячої та юнацької літератури.

 

 

 

 

7. Скандер та одноріг: Скандер та викрадення однорога
 

 

Видавництво Ранок. Дитяча література. Анабель Стедман. Скандер та викрадення однорога.

 

Анабель Стедман. «Скандер та викрадення однорога»


 

Новинка для шанувальників і шанувальниць Гаррі Поттера, Персі Джексона й Ерагона.

Новий герой злітає «Скандер та викрадення однорога» — це смілива й гостросюжетна фантазія про дивовижний світ, у якому мешкають справжні крилаті жахіття — дикі однороги, небезпечні, кровожерливі та… безсмертні.

Будьте готові до незвичайних героїв, потужної магії, запеклих небесних битв, стародавніх таємниць і жорстоких однорогів, а також до того, що ця історія полонить ваше серце.

Дебютна книжка письменниці А. Ф. Стедмен встигла потрапити в шортліст The Waterstones і стати бестселером The New York Times
Компанія Sony Pictures придбала права на екранізацію ще до виходу друком першого роману серії.

Пориньте у світ справжніх героїв та однорогів… і побачте їх на власні очі!

 

 

 

 


8. Розширення світогляду: Лісові комерсанти

 

 

Нове у блозі корпорації Ранок на Малій Сторінці. ТОП продажів видавництва Ранок на BookForum у Львові. Видавництво Ранок. Розширення світогляду. Сергій Вожжов. Лісові комерсанти.


Сергій Вожжов. «Лісові комерсанти».

 

Буває, що герої книжки стають персонажами настільної гри, — це поширена історія. Але тут все навпаки: герої завітали на сторінки книжки з настільної гри. Спочатку з’явилась гра «Лісові Комерсанти», а потім народилась історія про лісових героїв. Ці казки особливі. Вони розповідають про життя мешканців Чарівного лісу! Про всілякі пригоди — веселі, дивні й нісенітні. Про лісові гроші (так-так! тварини користуються грошима!). Про цікаві проєкти й сміливі бізнес-ідеї… І про безглузді ідеї теж, як без них! Про фінансове та підприємницьке життя, про лісовий банк і податкову інспекцію, про лісову пошту та благодійний фонд і про те, як тварини йдуть, повзуть чи летять на роботу. Про усілякі проблеми поза роботою, кумедні й серйозні. І про те, як тварини їх розв’язують — майже як люди. Але за єдиним винятком — їм завжди вдається порозумітися! Навіть в найскладніших ситуаціях. І цього доречно у них повчитися.

 

 

 

 

9. Розвиваючий збірник: Малюкові про все на світі

 

 

Нове у блозі корпорації Ранок на Малій Сторінці. ТОП продажів видавництва Ранок на BookForum у Львові - 2023. Видавництво Ранок.  Розвиваючий збірник: Малюкові про все на світі.

 

«Малюкові про все на світі»

 

 

Суперзавдання для маленького генія:

— 21 тема;

— 322 картинки;

— великий зручний формат;

— щільні, міцні картонні сторінки.

А ще малюка чекають цікаві завдання до кожної теми!

 

 

 

 

10. Сторінка за сторінкою: Незламне серце


 

Нове у блозі корпорації Ранок на Малій Сторінці. ТОП продажів видавництва Ранок на BookForum у Львові - 2023. Видавництво Ранок. Таня Гуд. Незламне серце. Ілюстрації Наталії Матюшко.

 

Таня Гуд. «Незламне серце».

 

Книжка про сучасні події в Україні, які авторка поклала в паралель із давніми віруваннями українців. Дівчинка із сучасності опиняється в іншому світі, який лишився далеко в минулому, але український народ той самий. І там, і тут йому доводиться боротися з Нелюдом задля збереження свого існування. Нелюд прагне заволодіти країною й обернути її на суцільну чорноту.

 

 

 

 

 


ТОП-10 ПІДЛІТКОВОЇ ТА ДОРОСЛОЇ ЛІТЕРАТУРИ

 

1. Ігри спадкоємців: Ігри спадкоємців

 

 

Нове у блозі корпорації Ранок на Малій Сторінці. ТОП продажів видавництва Ранок на BookForum у Львові - 2023. Видавництво Ранок.  Дженніфер Лінн Барнс. Ігри спадкоємців.

 

Дженніфер Лінн Барнс. «Ігри спадкоємців»

 

Психологічний трилер «Ігри спадкоємців» відкриває однойменну серію романів американської письменниці Дженніфер Лінн Барнс.

Несподівано на голову сімнадцятирічної Айворі звалюється неймовірний спадок від такого собі Тобіаса Готорна, мільярдера. Дівчина разом зі зведеною сестрою Ліббі переїжджає в Готорн-хаус, бо тільки так за заповітом вона може отримати величезні статки.

Розкішний маєток, де повно потайних ходів, загадок і кодів, Айворі ділить із сім’єю багатія, яка геть не радіє юній зайді. А внуки містера Тобіаса, які виросли з упевненістю, що колись успадкують мільярди, взагалі вважають Айвері аферисткою і навіть останньою заплутаною загадкою свого дідуся.

І тепер мета дівчини — перемогти в грі на виживання в новому для неї світі багатства та привілеїв, з небезпекою на кожному кроці.

Завдяки лояльності прихильників(-ць) і популярності в TikTok, серія «The Inheritance Games» стала відомою на весь світ, а її продажі сягнули понад 1,5 мільйона примірників.

547 000 реакцій на Goodreads, з-поміж яких майже половина — п’ять зірок.

Найкращий художній твір для молоді 2021 р. за версією YALSA (Асоціації бібліотек для молоді).

Відзнака за найкращу книжку для молоді 2020 р.

Номінант Goodreads 2020 р. на звання найкращої художньої книжки Young Adult.

Якщо ви полюбляєте карколомні сюжети й таємничі загадки, вам сподобається наша новинка!

 

 

 

 


2. Розширення світогляду: Мрія на мільйон. Рушай у світ грошей та бізнесу

 

 

Нове у блозі корпорації Ранок на Малій Сторінці. ТОП продажів видавництва Ранок на BookForum у Львові - 2023. Видавництво Ранок.  Розширення світогляду. Сергій Вожжов. Мрія на мільйон. Рушай у світ грошей та бізнесу.


Сергій Вожжов. «Мрія на мільйон. Рушай у світ грошей та бізнесу»

 

Зрозуміло про гроші і підприємництво для найвибагливішої і найнепосидючішої аудиторії — для підлітків. Сергій Вожжов, підприємець і бізнес-тренер, достеменно знає і розуміє цю аудиторію, бо багато років викладає тинейджерам фінансову грамотність.

Отже, про складні дорослі речі: гроші, витрати і заробіток, облік, бізнес-проєкт, фінансування, банки, інвестиції, страхування, податки… — словом, про механізми, що діють в сфері бізнесу і фінансів. А крім того ще й про менеджмент, про компетенції, тренінги. Усе це мовою, зрозумілою для підлітків, і в цікавій формі квесту.

І звісно, книжка містить не тільки теорію. Адже теорія, навіть зрозуміло викладена і дотепно проілюстрована , — ніщо без практичних завдань. Тож читачі мають виконувати завдання разом з героями книжки (до речі, не такими вже й «вигаданими»). Хай не всі потім розпочнуть власний бізнес, проте набудуть корисних знань, життєво необхідних в сучасному світі.

 

 

 

 

3. Наша столітня. Короткі нариси про довгу війну

 

 

Нове у блозі корпорації Ранок на Малій Сторінці. ТОП продажів видавництва Ранок на BookForum у Львові - 2023. Видавництво Ранок.  Володимир В'ятрович. Наша столітня. Короткі нариси про довгу війну

 

Володимир В'ятрович. «Наша столітня. Короткі нариси про довгу війну»

 

Неймовірно потужна новинка від українського історика Володимира В'ятровича, що вже встигла отримати багато схвальних відгуків.

Ця книга — буквально щоденник, що складається із 45 розділів. У кожному наведені цитати із соціальних мереж автора, які він створював, починаючи з першого дня повномасштабного вторгнення, паралельно взявши до рук зброю та записавшись до лав територіальної оборони Києва. В'ятрович з легкістю пояснює, крізь призму того, що пережили наші пращури, навіть найскладніші процеси, котрі відбувалися протягом української історії. Ви дізнаєтеся чому сталася ця війна, як її називати, чому варто пригадати УПА й чому Росія все ще боїться Бандери, а також чому Україна програла 100 років тому і чому зможе перемогти нині. Ще багато-багато всього іншого корисного й цікавого.

Крім того на вас чекають QR-коди на сторінках, за якими ви зможете перейти на детальні відео автора на YouTube та неперевершені кольорові ілюстрації Нікіти Тітова.

"Наша столітня" — книга, яку варто прочитати кожному.

 

 

 

 

4. Покет-бук 14+: Зеро

 

 

Нове у блозі корпорації Ранок на Малій Сторінці. ТОП продажів видавництва Ранок на BookForum у Львові - 2023. Видавництво Ранок. Юлія Ілюха. Зеро.

 

Юлія Ілюха. «Зеро»

 

У книзі «Зеро», підлітковому романі від української письменниці Юлії Ілюхи, розгортається життя, думки та буденність п’ятнадцятирічної Лілі.

Ця історія розповідає про її боротьбу за нормальне життя, навіть в зоні бойових дій на Донеччині. Ліля змушена ночувати в погребі поряд із картоплею, сховавшись від ворожих ракет, і ходити до школи, де має лише одного справжнього друга — Дімку, якого цькують так само, як і її саму. Вдома Ліля живе лише з мамою, яка постійно нагадує дівчині, що вона є прикрою помилкою її молодості.

Дівчина мріє зустріти рідного батька, який зник ще до її народження, та змінити своє життя…
І ось одна випадкова ніч у чужому великому місті зводить її з незнайомцем, і мрія, яка раніше здавалася нереальною, отримує шанс здійснитися.

 

 

 

 


5. Моє літо: Цього літа я стала вродливою

 

 

Нове у блозі корпорації Ранок на Малій Сторінці. ТОП продажів видавництва Ранок на BookForum у Львові - 2023. Видавництво Ранок. Дженні Хан. Моє літо. Цього літа я стала вродливою.

 

Дженні Хан. «Моє літо. Цього літа я стала вродливою»
 

 

Усі свої п'ятнадцять років Беллі була милою, скромною, непомітною дівчинкою. Вона завжди перебувала в тіні свого старшого брата та найкращої подруги. Для близьких друзів Джеремайї та Конрада, синів маминої подруги, Беллі також залишалася молодшою сестричкою, якої вони ніколи не мали. Але цього літа все змінилось.

Романтична серія про підліткове життя і перше кохання.

Від авторки бестселерів Дженні Хан (за версією «NEW YORK TIMES»). Екранізовано 2022 року.

 

 

 

 

6. Легендарій: Легендарій дивних міст
 

 

 

Видавництво Ранок. Дитяча література. Легендарій дивних міст. Авторки: Матолінець Н. Довгопол Н. Сокульська К. Куликова А. Піскозуб Д. Каторож Я. Тараторіна С. Пасько І.

 

«Легендарій дивних міст»

Авторки: Матолінець Н. Довгопол Н. Сокульська К. Куликова А. Піскозуб Д. Каторож Я. Тараторіна С. Пасько І.

 

«Легендарій дивних міст» — це збірка ретелінгів у стилі урбан фентезі від восьми відомих українських авторок. Це казки, перетворені так, аби показати читачам сьогодення українських міст.

Кожна з оповідей промовляє до наших спогадів від імені старих друзів, знайомих з дитинства казкових персонажок. Проте тут немає простого й невигадливого поділу на добро та зло, притаманного казкам. Усе заплутано, складно й страшенно цікаво: Яга здобуває вищу освіту, Ґерда запалює на вечірках, смакуючи апероль, Телесик і Зміючка Оленка завзято досліджують магію, прадавній Змій одружується з мавкою, Синя Борода пече кексики…

І все це відбувається в українських містах від Донецька до Львова, від Нікополя до Луцька. Та й самі міста відіграють в оповіді важливу роль. Сьогодення переплітається зі старовиною, минувшина перетікає в майбуття, герої та героїні легенд провадять таємне життя, приховане від очей тих, кому знати не належить…

 

 

 

 

 

7. Саксонські хроніки: Останнє королівство

 

 

Нове у блозі корпорації Ранок на Малій Сторінці. ТОП продажів видавництва Ранок на BookForum у Львові - 2023. Видавництво Ранок.  Бернард Корнвелл. Саксонські хроніки. Книга 1. Останнє королівство.

 

Бернард Корнвелл. «Саксонські хроніки». Книга 1. «Останнє королівство».

 


«Останнє королівство» — перша книга циклу романів «Саксонські хроніки», події якого відбуваються в Англії в часи вторгнення вікінгів наприкінці IХ століття.

У цій історії розповідається про Утреда Беббанбурзького, саксонського дворянина, якого в дитинстві викрали данські вікінги та виховали його в своїй культурі, релігії та мові, до того, як низка подій привела його на службу до короля Альфреда Великого та його участі в багатьох битвах.

Бестселер New York Times. Сюжет «Останнього королівства» ліг в основу однойменного серіалу, 4 сезони якого вже побачили світ на BBC i Netflix.

 

 

 

 


8. Сучасна проза: Безсоння для двох

 

 

Нове у блозі корпорації Ранок на Малій Сторінці. ТОП продажів видавництва Ранок на BookForum у Львові - 2023. Видавництво Ранок. Сара Дессен. Безсоння для двох.

 

Сара Дессен. «Безсоння для двох»
 

 

Оден, яка давно вже страждає на безсоння через розлучення батьків і тамує свій біль навчанням. Її найкращі друзі — підручники з економіки, які допомагають дівчині скоротати довгі ночі та втекти від неприємних почуттів. Вона закінчила старшу школу й вступила до престижного вишу. Раціональна, наполеглива дівчина, точно знає, що їй потрібно в житті, а що ні.

Та одного разу вона ухвалює нетипове для неї спонтанне рішення й вирушає до нової родини батька на узбережжя океану. Літо, пляж, вечірки та новий знайомий Ілай. Цікавий юнак-одинак і товариш у безсонні, який стає її провідником у нічний світ міста. Разом вони вирушають у паралельні пошуки: Оден – щоб відчути безтурботне підліткове життя, якого вона ніколи не знала; Ілай – щоб примиритись з почуттям провини за смерть друга.  

«Безсоння для двох» уже має екранізацію від Netflix.

 

 

 

 

9. Дочка безодні

 


Нове у блозі корпорації Ранок на Малій Сторінці. ТОП продажів видавництва Ранок на BookForum у Львові - 2023. Видавництво Ранок. Ріордан Рік. Дочка безодні.

 

Ріордан Рік. «Дочка безодні»

 

 

Уявіть морську академію, першокурсники якої мають скласти жахливий і страшний іспит. Але на шляху до нього всі вони стають свідками події, непомірно жахливішої та страшнішої. Все, що вони знали — зруйноване. І здається, все це відбувається через Ану Даккар, їхню однокурсницю.

Чому? Що робити? Як усе виправити?

Відповіді доведеться шукати групі підлітків.

Попереду — страшенна небезпека, зустріч із неймовірними створіннями й сюжет, що не відпускатиме читачів і читачок аж до останньої сторінки.

 

 

 

 

10. Хроніки Місяця: Кресс

 

 

Нове у блозі корпорації Ранок на Малій Сторінці. ТОП продажів видавництва Ранок на BookForum у Львові - 2023. Видавництво Ранок.  Марісса Маєр. Хроніки Місяця. Кресс.

 

Марісса Маєр. «Хроніки Місяця. Кресс»

 

Третя книга «Кресс» знайомить нас із новою героїнею з загадковим імʼям. Дівчина ув’язнена на штучному супутнику високо на навколоземній орбіті. Там її довгі роки тримає під замком підступна тавматургиня Сібіл.
Завдання Кресс — це служіння королеві Левані: пошук інформації, засліплення радарів, кодування… словом, різні хакерські штучки. Та її уважні оченята стежать за всім! За армією Левани, за тавматургами, політиками… І чи не найпильніше — за одним маленьким зорельотом, старанно відшукуючи інформацію про Лін Сіндер, Скарлет Бенуа, Карсвелла Торна. Річ у тім, що Кресс прагне врятувати Землю, не допустити весілля імператора Кайто й королеви Левани, тож потайки допомагає втікачці Сіндер, законній принцесі Місяця.

Якщо ви фанат чи фанатка творчості королеви ретелінгів, американської фантастки Марісси Маєр, не пропустіть це видання.

Книга має унікальний дизайн із кольоровим зрізом.

Євгенія Веремко, піар-менеджерка корпорації «Ранок».

 

 

Більше цікавого знайдете у блозі видавництва на нашому сайті:
Блог видавництва Ранок - найцікавіше та найактуальніше.Друзі, вас вітає численна команда видавництва «Ранок»! Ми раді запропонувати високоякісну навчальну та дитячу літературу, створену провідними фахівцями своєї справи. Крім друкованої продукції, видавництво «Ранок» випускає книги і в електронному вигляді. Ми пишаємося співпрацею з відомими видавництвами Європи і Америки, а партнерство з голлівудськими студіями The Walt Disney Company і Pixar Animation Studios — приємний бонус у вигляді прекрасних дитячих ігор та книг. Педагоги України вважають наші книги найкращими, а багато бібліотек мають у своєму арсеналі весь асортимент дитячої літератури та навчально-методичних посібників для учнів та вчителів. Як лідер серед вітчизняних видавців, «Ранок» увійшов до Європейської асоціації видавців навчальної літератури і є наразі єдиним представником України! Ми пишаємось, що протягом багатьох років видавництво отримує безліч нагород і премій. «Ранок» — це величезний простір для розумних і талановитих людей, одним словом, для всіх вас! Тож, єднаймося, друзі!

Останні коментарі до сторінки
«Нове у блозі корпорації «Ранок»: ТОП продажів видавництва «Ранок» на BookForum у Львові — 2023 (книжковий огляд)»:
Всьго відгуків: 0     + Додати коментар
Топ-теми