Писанкарські знахідки майстрині-писанкарки Ірина Михалевич: «Секрети фарбування писанок рослинами. Жовта барва»


 

Блог майстрині-писанкарки Ірини Михалевич. Ірина Михалевич, майстриня-писанкарка. Як народжується писанка. Крок за кроком. Ірина Михалевич. Секрети фарбування писанок рослинами. Жовта барва. Традиційна лемківська писанка.. Фарбована сушеною чередою, мороженими чорницями та корінням марени.

Традиційна лемківська писанка.. Фарбована сушеною чередою, мороженими чорницями та корінням марени.

 

 

Ірина Михалевич

СЕКРЕТИ ФАРБУВАННЯ ПИСАНОК РОСЛИНАМИ. ЖОВТА БАРВА

Як фарбувати рослинами? Коли це крашанка, тут все просто — зварив яйце разом з лушпинням цибулі чи темними ягодами і маєш колір. А як фарбувати писанку? Хіба холодні відвари фарбуватимуть? Так, фарбуватимуть і дуже яскраво!
Та, ну. Тут є якийсь секрет. Так, без секретів не буває в писанкарстві. Проте для того вони і є, щоб вабити до себе таємницею.

 

 

На світі стільки таємниць!
Шукать їх можна горілиць
навпочіпки чи босяка,
з торбами і без рюкзака,
навполапки і плазом теж,
в печері і на шпилях веж.
У трощі пісня диких птиць
хова багато таємниць,
і водоспада довгий рев,
і шум старіючих дерев,
і сміх троянд, ласкавий сміх,
що кида дзвоники до ніг,
і він, знайомий до дрібниць,
ще має повно таємниць.

 

 

Якщо тема рослинних барвників і має секрети, то я вважаю своїм обов'язком поділитися ними. Готові? Тоді почнімо.

Майстер писанки Тарас Городецький стверджував, що фарбувальним потенціалом володіє люба рослинка. Щоб переконатися в його словах, я навмисне спробувала пофарбувати біле куряче яйце білими квітами конюшини повзучої. І в мене вийшло! Яйце забарвилося в жовтуватий відтінок. Більшість рослин фарбують саме так.

Але не поспішайте розчаровуватися. Коли мова заходить про фарбування рослинами, говорять не про кольори, а про відтінки. Саме відтінки — це те найцікавіше, з чим зустрічаємося щодня. Вони роблять світ багатим на враження.

Є рослини, які навіть біле яйце фарбують в зелену барву чи в гірчичну, або ж в жовтогарячий, кремовий відтінок. Буває по-різному. Оця от різноманітність, а ще тепло, неймовірне тепло і сяйво, що йдуть від природних барв, і роблять тему фарбування рослинами напрочуд цікавою.

На пакетиках з хімічними барвниками, як і на пакетиках з харчовими, радять додавати до розчиненого у воді порошка столову ложку оцту. Бо так краще схопиться барва. Мабуть тому люди вирішують, що така схема спрацює і з рослинами. Так, оцет виконує роль закріплювача, до речі, як і кухонна сіль чи лимонний сік у деяких випадках. Але рослини потребують іншого закріплювача, і це не оцет.

Коли до рослинного відвару додати оцет, барва ледь вгадуватиметься. А от коли додати алюмокалієвий галун (подвійні солі алюмінію), кольори заяскравіють.

Додавати галун потрібно не до всіх відварів. Червоні барвники — цибулиння, сандал, барвник “sappan wood”, кармін — фарбуватимуть і так. Ось чому цибулиння таке популярне.

В усіх інших випадках галун обов'язковий. Він продається в аптеках, недорогий, безпечний і потрібно його зовсім трішки.

По світу писанки пишуть дуже й дуже багато людей. Переважна більшість майстрів надає перевагу хімічним текстильним барвникам. Литовська писанкарка з 40-річним стажем ОдрОне Лампіцкене фарбує рослинами тільки варені яйця і додає до відварів оцет. Побачити, як майстриня фарбує горіхами та капустою можна в цьому сюжеті:

 


 

 

Отже, про секрет з галуном довідалися. То можна взяти будь-яку рослину, що трапиться під руку, і фарбувати? Для кращого результату з рослин потрібно обирати найсильніші. У чудову сяючу барву зафарбують писанку свіжі вербові гілочки. На вербі плакучій саме проклюнулися листочки, а це означає, що верба готова віддати свою найкращу барву. У більш спокійну і впевнену жовту барву пофарбує свіжий цвіт форзиції європейської. Ближче до Великодня виросте листя на каштані кінському, листя на кущах бузини чорної, стануть помітними сережки на березах — все це вміє добре барвити в жовте.

З аптечних зборів підійде ромашка лікарська, цвіт бузини чорної (так, цвіт теж фарбує), цмин пісковий.

Але найкращим жовтим барвником є квіти чорнобривців розлогих, фарбують вони в жовту і грушеву барви за перші 5 хвилин.

 

Блог майстрині-писанкарки Ірини Михалевич. Ірина Михалевич, майстриня-писанкарка. Як народжується писанка. Крок за кроком. Ірина Михалевич. Секрети фарбування писанок рослинами. Жовта барва. Найяскравіша жовта барва одержується з квітів чорнобривців розлогих.

Найяскравіша жовта барва одержується з квітів чорнобривців розлогих.

 

Блог майстрині-писанкарки Ірини Михалевич. Ірина Михалевич, майстриня-писанкарка. Як народжується писанка. Крок за кроком. Ірина Михалевич. Секрети фарбування писанок рослинами. Жовта барва. Так фарбують гілочки солодкої яблуні.

 Так фарбують гілочки солодкої яблуні.

 

Майстер писанки Ярослав Осадца наголошує, що жовте тло є обов'язковим для всіх писанок.

Бо воно виконує роль ґрунту. Від себе додам, що від інтенсивності цього першого жовтого кольору залежатимуть і всі інші барви, що лягатимуть на писанку. Тому жовта барва найважливіша.

Майстер-клас від пана Ярослава можна переглянути тут:

 

На відео: унікальний розпис від Ярослава Осадця. Майстер-клас з писанкарства.

 

Колись люди обходилися гілочками солодкої (іноді дикої) яблуні, гречаною половою, озимим житом — усім тим, що було доступним напровесні і росло поблизу. Тепер ми маємо ширші можливості.

Дякую, що читали. Буду рада, якщо ця оповідка стала помічною для Вас, залюбки відповім на запитання. Обіймаю Вас міцно.

Матеріали люб'язно надіслані авторкою спеціально для "Малої Сторінки".  

 

 

 

Більше про писанку та писанкарство у блозі Ірини Михалевич на "Малій Сторінці":

Історія та символіка писанки. Дослідження, оповідки та майстер-класи писанкарки Ірини Михалевич

Історія та символіка писанки. Дослідження, оповідки та майстер-класи писанкарки Ірини Михалевич
У цьому підрозділі відома українська писанкарка Ірина Михалевич розповідає про історію та символіку писанки, надає розвідку про "Сонячну колекцію" писанок Олени Пчілки, а ще — майстер-класи "Пишемо писанку без олівця" та кілька інших — про використання натуральних барвників. 

 


Останні коментарі до сторінки
«Писанкарські знахідки майстрині-писанкарки Ірина Михалевич: «Секрети фарбування писанок рослинами. Жовта барва»»:
Всьго відгуків: 0     + Додати коментар
Топ-теми