Історичні повісті Осипа Назарука


Історичні повісті Осипа НазарукаОсип Назарук – яскравий громадський діяч, письменник, публіцист. Як письменника його особливо вабила історична тематика. Погляд Назарука зупинився, зокрема, на двох яскравих постатях минулого – князя Ярослава Осмомисла та знаменитої Роксолани.У 1930 році побачила світ його «історична повість з 16 століття» під назвою «Роксоляна. Жінка халіфа й падишаха Сулеймана Великого, завойовника і законодавця». Широковідома книга за кордоном була перевидана в Україні лише у 1992 році. Чимало з того, що він написав, залишилося в рукописах… Але й твори, що побачили світ, чекала сумна доля. Після так званого «визволення» у 1939 році Львова книги письменника були вилучені з бібліотек і зараховані до категорії націоналістичних. Ім’я Осипа Назарука тоді зникло з літератури. Але нині письменник і його твори повертаються до читача.

 


Осип Назарук, історична повість Осмомисл, читати та завантажитиУкраїнська історична повість з XII століття в двох частинах "Осмомисл" написана Осипом Назаруком у 1918 році. Ярослав I Володимиркович Осмомисл (1130(1)  — 1187) — князь галицький у1153 — 1187 роках, син галицького князя Володимирка Володаревича. Літопис вперше згадує його 1150 роком у зв'язку з одруженням з Ольгою, дочкою князя Юрія I Долгорукого. Він був названий в «Слові о полку Ігоревім»  Осмомислом (що має вісім смислів, тобто розумний, мудрий).

Осип Назарук, Роксоляна, історична повість, читати та завантажитиДружина халіфа й падишаха Сулеймана Великого, завойовника і законодавця, — Настя Лісовська, відома в історії під величним іменем Роксоляни, полонила уяву не одного покоління українців. Український письменник Осип Назарук захопився яскравою постаттю Роксоляни і 1930-го року надрукував цікаву історичну повість, яка, на жаль, була заборонена на багато десятиліть і тільки за часів незалежності повернулася до читача.


Останні коментарі до сторінки
«Історичні повісті Осипа Назарука»:
Всьго відгуків: 0     + Додати коментар
Топ-теми