Іван Котляревський. Коротка біографія. Найвідоміші твори


 

 

На відео: Мирослав Попович розповідає цікаві історичні факти з життя Івана Котляревського.
 
 
 
 
 
 
Іван Котляревський. Коротка біографія. Найвідоміші твориВелич і значення письменника вимірюються тим, наскільки глибоко коріння його творчості сягає народного життя і наскільки широко він відбиває передові ідеали свого часу. Ці вимоги народності і прогресивності мистецтва органічно втілені в художніх творах Івана Петровича Котляревського, якому судилося започаткувати нову добу в українському письменстві.
Сформувавшись під впливом прогресивної суспільної думки, передових традицій національної  літератури, сучасного російського і світового письменства, І. Котляревський виступив на літературній ниві як письменник-просвітитель і переконливо показав невичерпні можливості художнього слова, наголосивши при цьому на необхідності правдивого зображення  дійсності.
У складних тогочасних суспільно-історичних умовах, у часи гострої кризи феодального суспільства Іван Котляревський написав свою славнозвісну «Енеїду» і одну з перлин української драматургії «Наталку Полтавку», пройняті ідеями гуманізму, виразними демократичними тенденціями, непохитною вірою в  перемогу добра над злом.
У чудовому ранньому сонеті «Котляревський» (1837) І. Франко образно порівняв першого класика нової української літератури з «орлом могучим», який піднявся із засніженої вершини і «крилом відбив» снігову брилу, що, покотившись по «склоні кам’яному», викликала могутню лавину і залунала «дужче грому»:

Так Котляревський у щасливий час
Вкраїнським словом розпочав співати,
І спів той виглядав на жарт не раз.
Та був у нім завдаток сил багатий,
І огник, ним засвічений, не згас,
А розгорівсь, щоб всіх нас огрівати. 

В. А. Деркач

За матеріалами: Котляревський Іван. Енеїда. Поема. Наталка Полтавка. П'єса. Москаль-чарівник. П'єса. Київ. Передмова В.А.Деркача. Ілюстрації Анатолія Базилевича. Видпвництво художньої літератури "Дніпро", 1987 р., стор. 5.

 

 

Читайте також на нашому сайті:

9 вересня - день народження Івана Котляревського, видатного українського письменника, поета та драматурга

9 вересня - день народження Івана Котляревського, видатного українського письменника, поета та драматургаХто не знає безсмертної «Енеїди», якою понад двісті років захоплюються мільйони українських читачів?! А от чи всім відомо, що в житті її автора,— Івана Петровича Котляревського,— були двобої на шаблях і серйозні дипломатичні доручення, були дуелі й нещасливе кохання... Життєрадісний і веселий дотепник за вдачею, Іван Котляревський був хоробрим і мужнім - справжнім українським лицарем...


П'єса Івана Котляревського Наталка Полтавка

«Наталка Полтавка» Івана Котляревського - перша класична українська п’єса, написана в дусі просвітительського реалізму, з помітно виявленою тенденцією до романтизму. Ця «свіжа, незаймана квітка народної поезії» відкрила нові широкі можливості для ідейно-художнього зростання нової української драматургії, закладала основи національного театрального репертуару, визначала його подальші шляхи і перспективи.

 

Енеїда. Поема Івана Котляревського. Ілюстрації Анатолія Базилевича.Поема Івана Котляревського «Енеїда» - твір просвітительського реалізму, пройнятий справжнім гуманізмом. Усі свої симпатії в ній Іван Котляревський віддає людині праці. З гордістю говорить автор про героїчне минуле народу. Тут і згадки про жорстоку боротьбу з татарською ордою, про Сагайдачного, про битву «під Бендер’ю», про знамениту Полтавську баталію 1709 року, і про народного героя Максима Залізняка. Оспівуючи патріотизм народу, возвеличуючи героїчні національні традиції, Іван Котляревський не раз закликає співвітчизників до виконання високого громадського обов’язку - до захисту рідної Вітчизни.

 

Біографія Івана КотляревськогоЛітературна спадщина Іван Котляревського порівняно невелика за обсягом, але за значенням у духовному житті українського народу вона (особливо поема «Енеїда» і п’єса «Наталка Полтавка») стала справді епохальним явищем. Твори Івана Котляревського знаменували початки нового творчого методу в національній літературі - реалізму.


Останні коментарі до сторінки
«Іван Котляревський. Коротка біографія. Найвідоміші твори»:
Всьго відгуків: 0     + Додати коментар
Топ-теми