Іван Керницький, "Казка про нерозумне"


Іван Керницький

КАЗКА ПРО НЕРОЗУМНЕ

 

Українські казки для дітей, Іван Керницький, Казка про нерозумнеПосперечалися одного разу Олівець з Гумкою, хто з них достойніший і потрібніший малому учневі Юрку.
А треба вам ще знати, що Олівець дуже гордився своїм чудовим  почерком, а Гумка була страшенно  вперта.
—  Ну, скажи, кому ти потрібна? — насміхався Олівець над Гумкою. — Та ти ні однієї лінії на папері накреслити не зможеш! Хіба можеш ти написати в зошиті таке слово, як «мама», чи «баба», чи хоча б 2 х 2 = 4?.. А втім — нехай   всі   тут   присутні    розсудять   і   скажуть   —   хто достойніший: я чи ти?
А в пеналі Юрка були чотири блискучих Пера, дерев'яна Ручка і Ножик для підстругування Олівців. Вони поки що мовчали, бо не мали бажання втручатися в суперечку. Тільки старий, весь у чорнильних плямах дядько Пенал, який уже багато пережив і багато чув і бачив на своїм довгім віку,  пробурчав сердито:
—   Дурість все це, та й годі!
—  То, то, то! — зацокотіла в кутку язиката Гумка.— Ох,  Боже,  писака який знаменитий  найшовся.   І  користі з   твоєї   писанини,    шмаровозе,    якщо   все   те,    що   ти надряпаєш, я одним помахом зітру!
—   Так,  так!  —  зітхнув тихо  Зошит,  який лежав  на столі.—   А   все   це   падає   на   мою   бідну   шкіру!   Одні пишуть,   інші  витирають,  а  ти,   брате,  терпи!   Кому  яка думка спаде — той все зараз же на папір... І за що мені така образа?..
А Олівець і Гумка не втихомирюються. Вони ще більше зненавиділи одне одного і тільки чекали на випадок, аби ще раз зчепитися.  Чекати випало недовго.
Увечері малий Юрко, виконавши домашнє завдання, залишив у безладді на столі шкільне приладдя.
Коли ж старий годинник у кутку біля шафи віддзвонив дванадцяту годину і місяць зазирнув через вікно в Юркову кімнату — на столі зараз же почалася дивна суєта.
Олівець згадав ранкову суперечку з Гумкою і відчув себе ображеним тим, що Гумка назвала його прилюдно «шмаровозом».                               
—    Ну,   ти,   божевільна   цокотухо!   —   крикнув   Олівець.   —   Ось  ми тепер  з  тобою  поквитаємося!   В  особі всіх жителів Шкільної Сумки викликаю тебе на смертний бій!    Всіх    присутніх    кличу   в   свідки!    Побачимо,    хто переможе:  чи ти мене зітреш, чи я тебе перепишу!
—   Славно!  Ото буде втіха!  —  запищали тоненькими голосочками  чотири  блискучих  Пера,   які  ще  ніколи  не купалися в чорнилі. — Нумо, тітонько Гумко! — кричали вони.  —  Ставайте до бою!
—   Стану!  Щоб ви знали,  що стану!  —  з викликом, взявшись у боки, казала Гумка. — О, не дочекатися вам того, щоб такий шмаровоз та взяв гору наді мною. Вже я на голову стану,  а все,  що він напише  і накреслить, зітру!
—   Ох, горе мені! — зашелестів тривожно сторінками Зошит.  —  Вони знову будуть мене мучити.
—   Дурість   все   це,   та   й   годі!   —   знову   пробурчав старий дядько Пенал.
Ось так, ні з того ні з сього, почався цей поєдинок.
Суддя — пузата Чорнильниця-дзига, схожа на сажотруса, тому що ніколи не вмивалася, намагалася помирити суперників, але вони були непохитними.
Олівець і Гумка ступили на чисту сторінку Зошита, тобто на поле бою. Чорнильниця і сама не рада, що за цю справу взялася, але подала знак, і запекла боротьба почалася...
Що Олівець напише — то Гумка зітре. Олівець пише, впріває, але й Гумка не відстає! Олівець крутиться на папері, як веретено, креслить закарлючки, а Гумка слідом за ним, як заметіль, написане, наче язиком, злизує. Так вони  б'ються,  б'ються,  на  бідному  Зошиті  вже  й  шкіра порепала.
—   Боже!  Рятуйте! — стогне нетяга.— І навіщо вони, каторжні,  так  знущаються  наді  мною?..   О, матінко  моя паперова, для чого ти мене на світ породила?..
—     Терпи,    голубчику,    видать    тобі    так    на    роду написано!  —  пробурчав старий дядько Пенал.
Через хвилину знов додав своє:
—   Дурість все це!
Чим довше Олівець писав, а Гумка написане витирала, тим більше й більше олівець списувався, а Гумка маліла. Олівець, хочеш-не-хочеш, а все-таки кожний раз повинен був бігти до свого лютого ворога, Ножика, та ще й просити  його:
—  Ну, підстружи мене, враже, а то списався. Шматуй моє живе тіло!   Ой,  боляче  мені, друзі,  болить моє біле тіло.  Ну,  та нічого.  Вже я тій  язикатій покажу, де раки зимують!
І Гумка, хоча й стерлася наполовину, та не піддавалася.
—   Гину   я,   батечки   мої!   —   говорила   вона.—   Сама бачу,  що гину,  що власними руками  вік свій вкорочую. Але   хай   від   мене   і   пилинки   не   залишиться,   а   цьому хвалькові  я  все-таки втру  носа!
Так Олівець писав, а Гумка витирала. Поки не залишилась від них  купка пилюки...
Настав ранок. Зійшло сонце. В кімнату ввірвався свіжий вітерець і змів із письмового столу купку сміттячка — все,  що залишилося від Олівця  й  Гумки.
Ось яка історія сталася, браття.
Обидва наші герої загинули дарма.
Так воно не раз і  між людьми буває.

За матеріалами: "Казки з-за ґрат". Художник О. Середенко. Видавництво «Довіра», 1992, стор. 164 - 166.

 

 

Більше казок на нашому сайті:

Українські казки для дітей

казкиЧимало українських письменників творили казки. Серед них Іван Франко, Леонід Глібов, Марко Вовчок, Леся Українка, Олена Пчілка, Юрій Федькович, Григорій Квітка-Основ’яненко, Левко Боровиковський, Петро Гулак-Артемовський, Євген Гребінка, Микола Костомаров, Пантелеймон Куліш, Юрій Федькович, Іван Наумович, Василь Сухомлинський та багато-багато інших.  Всупереч труднощам історичного шляху, українська літературна казка розвивалася і свідчила про те, що в мистецьких пошуках українські письменники йшли в ногу з письменниками Європи і світу.

 

Казки різних країн світу
Казки Еріха Распе, Ганса Крістіан Андерсена, братів Якоба і Вільгельма Грімм, а також - англійська, австралійська та угорська народні казки.

Останні коментарі до сторінки
«Іван Керницький, "Казка про нерозумне"»:
Всьго відгуків: 0     + Додати коментар
Топ-теми