"Чубчик" - ілюстрована казка Миколи Магери


Микола Магера

ЧУБЧИК 

Казка

 

Микола Магера, Чубчик, ілюстрована казка, малюнки Лариси Гармизи

 

Жили собі шпаки. Батько і мати маленьким їстоньки-питоньки носили, співати по-шпачиному навчали. 
Злагода і мир панували у шпаківні. Шпачата одне одного поважали, одне одному допомагали. 
Якось шпачиха придивилася до своїх діточок і помітила у найменшенького невеликий чубчик. Дуже здивувалися цьому пташки, бо чубаті шпаки — то дивина. Тож і назвали його Чубчиком. А Чубчик відтоді так запишався, що почав із зневагою ставитися до своїх братиків і сестричок. 
Одного ранку Чубчик сів на ясеневу гілку. І так йому сподобався спів соловейків, які витьохкували у саду, що аж захотілося й собі так заспівати. 
— Чого так рано встав?— запитала Чубчика мати. 
— Солов'їв послухати. 
— Гарно співають. 
— Мамо, я хочу соловейком стати,— несподівано сказав Чубчик. 
— Що, сину? — здивувалася шпачиха. 
— Хочу соловейком стати! — сердито сказав шпачок. 
— Соловейком, сину, треба народитися,— розважливо пояснила шпачиха. 
— А я хочу! — наполягав на своєму Чубчик.— Хочу навчитися так гарно співати, як солов'ї. 
— Ця наука не для тебе, синочку,— промовила мати,— Ти навчися спочатку свистіти по-шпачи-ному. 
— Набрид мені ваш свист! — гукнув Чубчик на весь сад.— Не хочу довіку вас чути! 
— Схаменися, сину, що ти кажеш? — злякано просвистіла шпачиха.— Хіба так можна про свій рід казати? 
— Не хочу такого роду, де тільки свистять і свистять! — вередливо репетував шпачок.— Вас і люди не слухають так, як соловейків. 
— Не те говориш, сину, не те,— промовила з сльозами на очах мати.— Якби ти весною прилетів сюди, коли снігу ще багато на полях і в лісах, та сів ось тут, на ясені, і засвистів, ти б побачив, як радо твій спів зустріли б діти і дорослі. Люди кажуть, що на крилах ми їм весну несемо. Хіба цим не треба пишатися? Хіба наш спів гірший, ніж в інших птахів? Сину, сину, малий та нерозумний... 

Микола Магера, Чубчик, ілюстрована казка, малюнки Лариси Гармизи


Довго так говорила шпачиха, навчаючи розуму сина-вередуна. Та Чубчик її не слухав. Змахнув крильми — і подався у садок, у володіння соловейків. Літав він літав, доки не побачив найстаршого Солов'я, який сидів на гілці бузини. Шпачок привітався і попросив: 
— Соловейку, навчи мене співати по-своєму. Соловейко здивовано глянув на Чубчика і спитав: 
— Чого це тобі, юний шпаче, раптом захотілося по-солов'їному співати? 
— Бо набридли мені оті шпаки з їхнім свистом,— промимрив Чубчик.— Мені до вподоби солов'їна пісня, якою ваш рід людей звеселяє. 
— Не знаю, що тобі й казати,— поважно промовив Соловейко.— Ще не чув такого, щоб соловейки цуралися свого роду. Не чув до цього і про шпаків. Бо споконвіку так ведеться, що синиця співає по-синич-чиному, сорока — по-сорочачому, шпак — по-шпачиному, а соловей — по-солов'їному. Казали мені колись, що між людьми таке є: один може вивчити мови багатьох народів. Про птахів такого не чув. Що ж, коли тобі так захотілося навчитися співати по-нашому, то зоставайся. А за науку треба відробляти: кожного дня моїй Солов'їсі будеш готувати сніданок, обід і вечерю. 
— Гаразд, Соловейку! — радісно свиснув Чубчик і полетів збирати гусениць на сніданок Солов'їсі. 

Микола Магера, Чубчик, ілюстрована казка, малюнки Лариси Гармизи


Цілу весну пробув у Солов'їному володінні Чубчик. І хоч з Солов'я був учитель якнайкращий, нічого у шпачка не виходило. Він розучився свистіти по-шпачиному і не навчився співати по-солов'їному. Тільки й того, що запам'ятав «тьох-тьох-тьох». 
Потім Чубчик учився і в інших птахів. Ціле літо блукав по наймах у Синиччиному, Воронячому і Горобчачому володіннях. Та вивчив лише «цінь-цінь», «кра-кра», «жив-жив». 
Шпачкові здалося, що тепер він найрозумніший серед птахів. 
Якось Чубчик побачив на ясені, де була його домівка, силу-силенну шпаків. Ті висвистували один поперед одного, бо прощалися з рідним краєм до наступної весни. Збиралися у вирій. 
Прилетів до них і Чубчик. Рідня впізнала його, кликала до гурту. Але він з погордою глянув на батька й матір, братів і сестер, сів на самісінький вершечок осокора і заверещав на весь білий світ: 
— Фіють-фіють, кра-кра-кра, тьох-тьох-тьох, кра-кра, жив-жив, кра, фіють, кра-кра-кра, цінь-цінь, жив-жив, кра! 

Микола Магера, Чубчик, ілюстрована казка, малюнки Лариси Гармизи


Шпаки принишкли, слухаючи Чубчикове безглузде репетування. А коли той втомився верещати, птахи так зареготали, що аж затремтіли дерева. Чубчик з сорому ледь не звалився з осокора. Він кинувся шукати захисту у Солов'я, але той сміявся, аж за боки брався. Тоді полетів до синиць, а в тих від реготу аж сльози виступили на очах. Ще побіг до воронів, але ті від хихотіння лише каркали, а горобці так похрипли, що не могли й слова вимовити.
Присоромлений, осміяний, зневажений усім птаством, Чубчик повернувся додому. 
— Що будемо робити, сину? — запитали батько й мати. 
— Буду слухати вас. 
— Хоч і пізно, сину, але добре, що за розум нарешті берешся. 

 

Микола Магера, Чубчик, ілюстрована казка, малюнки Лариси Гармизи

За матеріалами: Микола Магера. "Добра дівчинка". Казки. Художник Лариса Гармиза. Київ, видавництво «Веселка», 1988 рік, стор. 10 - 16.

 

 

Більше творів Миколи Магери на нашому сайті:

Микола Магера, казки для дітей
Микола Магера – співець природи, співець дитячої душі. Вони – природа і діти – головні герої більшості творів відомого письменника. Микола Магера – майстер дитячої казки. Герої цих книг шанують рідну мову, оберігають все живе, дбають про птахів і звірів, насаджують плодові дерева і квіти, слухаються батьків і вчителів, поважають старих, люблять рідний край." (Віктор Кривошия)
 
 
 
 
Оповідання Миколи Магери для дітей
"... Ще далеко до перебудови, до проголошення незалежності України, своїм натхненним словом Микола Магера закликав читачів любити свій рідний край, природу берегти, шанувати материнську мову, пам’ятати свій рід, своє коріння. І хоч свої твори він адресує дітям, але й дорослі впізнають себе у них, бо ж усі ми родом з дитинства." (Віталій Мацько)  Читайте дитячі оповідання Миколи Магери: "Бевка", "Найдорожче", "Мати", "Матусенько-о-о", "Зелені паляниці", "Покарання", "Моя улюблениця", "Дідова школа", "Грачине містечко", "Батіжок", "Боровики", "Синьоокий серпень", "Жар-птиця", "Війна, дітоньки, війна", "Дідух".

Останні коментарі до сторінки
«"Чубчик" - ілюстрована казка Миколи Магери»:
Всьго відгуків: 0     + Додати коментар
Топ-теми