Цікавинки звідусіль для школярів: про конституцію, владу і гривню.


ПЕРША КОНСТИТУЦІЯ УКРАЇНИ

Перша конституція України була схвалена 5 квітня 1710 року. її колективний автор — гетьман Пилип Орлик та козацька старшина. Цей вікопомний документ склався як договір поміж трьома основними силами Гетьманщини (Української гетьманської держави): гетьманом, генеральною старшиною та Військом Запорозьким. У ньому знайшли яскраве відображення тогочасні ідеали української нації.
Ми можемо пишатися тим, що наша конституція — одна з перших в Європі і в світі. Адже конституція США була схвалена лише 1787 року, Франції та Польщі — 1791. В Російській імперії спроби створити конституцію мали місце тільки в першій чверті XIX століття, але закінчилися трагічним повстанням декабристів 1825 року.

 

ОДНА ГРИВНЯ — ОДИН ВІЛ

Гривня з'явилася ще за часів Київської Русі. Це був срібний (а іноді — золотий) злиток, який носили на шиї,— вішали, так би мовити, на загривок. Звідси, мабуть, походить і назва. Спочатку гривні мали різну вагу і форму, а потім їх почали   робити   однаковими.   На-
приклад, київська гривня була шестикутною і важила 160 грамів. Нею користувалися з кінця одинадцятого століття й аж до середини тринадцятого. За одну гривню можна було купити вола.
Знову гривні з'явилися за часів відродження української державності в 1918 — 1920 роках. Тепер гривні — наші, українські, гроші.

 

ОЗНАКА ВЛАДИ

Є підстави вважати, що київські князі за ознаку влади мали кий, увінчаний тризубом. Різновиди тризуба збереглись у національних гербах усіх нащадків аріїв (древній народ хліборобів і скотарів, який жив у Північному й Південному Причорномор'ї та Наддніпрянщині,— тобто на території сучасної України, і який розселився у Європі та Азії). 59% сучасних національних гербів європейських держав включають знаки трійці (тризуба), в Азії — 26% державних гербів, у Африці — 8%, в Америці — 4%...

 

* * *
Святом було народження третього сина (називали його Третяк), народження трьох близнюків (батька близнюків називали Троян).
Щасливим вважалося місто, що складалося з трьох частин, такі міста звалися Трипілля або Троя. Три-членність міста виникала тоді, коли воно будувалось на трьох горбах або в заснуванні його брали участь три племені чи три групи племен...
(З книжки О.Братка-Кутинського «Феномен України»)

За матеріалами: "12 місяців", настільна книга-календар, 1999, стор. 78.

 


Останні коментарі до сторінки
«Цікавинки звідусіль для школярів: про конституцію, владу і гривню.»:
Всьго відгуків: 0     + Додати коментар
Топ-теми