Спиридон Черкасенко. Твори


Спиридон Черкасенко, твориСпиридон Черкасенко (1876 - 1940) за фахом - учитель, тож і не дивно, що перші його твори про дітей і для дітей. Доля письменника надзвичайно цікава: спочатку Херсонщина, де зростав, потім, здобувши вчительську освіту, - Катеринославщина й Донбас, далі - Київ, Ужгород і, нарешті, Прага, яка стане для письменника останнім притулком на землі.
У народі кажуть: очі - дзеркало душі. Якщо говорити про письменників, то можна було б, мабуть, додати, що не лише очі, а й їхні художні твори - дзеркало душі. Тільки глибоко обдарована людина може так образно бачити звичне для нас навколишнє і, здавалося б, буденні речі перетворювати на казку. Одна з найцікавіших збірок Спиридона Черкасенка - «Маленький горбань». До неї увійшли оповідання та казки. Письменник створив також багато поетичних книжок, оповідань, п'єс. Оповідання Спиридона Черкасенка «Маленький горбань» перенесить читача в шахтарську слобідку на Донеччину. Це - батьківщина Володимира Сосюри, Емми Андієвської та інших відомих письменників.

За матеріалами: Авраменко О. М., Шабельникова Л. П. Українська література. Підручник для 6-го класу, 2006, стор. 101.


Спиридон Черкасенко, Маленький горбан, оповідання"Квітень. Свято. Весело й шумливо на вигоні за шахтарською слобідкою. Ген далі до залізниці зібралась доросла молодь: парубки в червоних, синіх, зелених, жовтих сорочках під пояс, у піджаках і новеньких картузах, в гарних чоботях з блискучими халявами; дівчата в різнобарвних спідницях, у вишиваних сорочках, у намисті й стрічках, у новеньких хусточках - водять короля, співаючи пісень під гармошку, а деякі сидять просто на траві, дивляться на вигадливий танок, балакають, лущать насіння..." (Спиридон Черкасенко)


Останні коментарі до сторінки
«Спиридон Черкасенко. Твори»:
Всьго відгуків: 0     + Додати коментар
Топ-теми