Соломоплетіння на Рівненщині


«То не просто солома, а промінчики сонця, які перетворюються в дитячих руках на справжні витвори мистецтва», — говорить молода майстриня-аматор Тетяна Савчук.  „Тонкощам роботи із соломою навчилася від бабусі, — розповідає Тетяна, — вона любила розповідати про історію ремесла.



Аматорський колектив соломоплетіння з Рівного. Керівник - Тетяна Савчук
Аматорський колектив соломоплетіння з Рівного. Керівник - Тетяна Савчук.



Соломоплетіння — одне із найдавніших народних ремесел. Людина здавна навчилася використовувати солому злаків. Соломоплетіння характерне для всіх слов'янських та землеробських народів.

Розвитку плетення сприє наявність у достатній кількості матеріалу. З соломи виготовлялися бочки для зерна, килимки для господарських потреб, головні убори.
Віками нагромаджувались технічні прийоми обробки матеріалу для плетення, уміння використовувати його практичні можливості та художні особливості.

Соломою покривали дахи будівель, годували худобу і підстеляли нею у хлівах. Солома “взувала й одягала” селян, утеплювала їхнє житло і служила їм постіллю. З неї люди навчилися виготовляти брилі, кошики, килимки, мати для утеплення дверей у хлівах.
Соломоплетіння було відоме всім хліборобським народам задовго до появи ткацького й гончарного ремесла. Селяни вірили, що в соломі є сила родючості, благотворна здатність впливати на хід селянського життя. Тому соломі належала важлива роль у хліборобській обрядовості. Солома завжди була пластичним матеріалом для створення різних обрядових атрибутів і прикрас, у яких яскраво й образно виявились фантазія і майстерність селян.



Берегиня, майстер Савчук Тетяна
Берегиня, майстер Савчук Тетяна.



Довершеність форм, плавність контурів, графічний ритм горизонтальних джгутів (скрутнів) соломи і діагоналей перетяжок, що ясно читаються на світлому фоні соломи і декоративно збагачують фактуру поверхні, висока майстерність виконання — усі ці якості свідчать про те, що плетені із соломи предмети належать до творів народного декоративного мистецтва. У них сконцентрований досвід багатьох поколінь, які досконало пізнали декоративні й пластичні властивості матеріалів та характерні для цієї техніки закони формоутворення.



Для плетення художніх виробів найбільш придатна житня соломка. У неї рівне стебло, яке відзначається міцністю і пластичністю.

Коник, майстер Савчук Тетяна

Коник, майстер Савчук Тетяна.



Цікавим, але і доволі непростим є процес збирання соломи для подальшої її обробки.
Заготовку соломки (вручну серпом) проводять перед масовою косовицею хліба в липні-серпні. Скошений хліб зв’язують в снопи. Після 1–3-денного просушування снопи акуратно оббиваються для відділення зерна. Зберігати зв’язану соломку треба в затіненому, неопалюваному приміщенні. Соломку, зібрану після обмолоту зерна, застосовують рідко тому, що вона мнеться і після обробки стає ламкою і крихкою. Хоча вона має по-своєму гарний, неповторно-золотистий колір, який дає додаткові можливості для її застосування у виготовленні невеличких прикрас.



Обереги, Савчук Тетяна
Обереги, Савчук Тетяна.



Мистецтво соломоплетіння має слов’янське коріння, але з певних причин більше поціновується на американському континенті . Для прикладу, у Каліфорнії щорічно проходить міжнародний фестиваль солом’яних масок на тему “Міфи і легенди”.

На Рівненщині побутування ремесла підтримується сприянням участі майстрів у проведенні щорічних «Музейних гостин» та на локальних виставках. Цьогоріч такою ластівкою стала «Мистецька майстерня», де свої напрацювання у цій сфері зможуть презентувати молоді майстри-початківці. Культурологічний проект підтримується Рівненською міською молодіжною громадською організацією „Фундація Регіональних Ініціатив” та управлінням у справах сім’ї, молоді та спорту Рівненського міськвиконкому.
Мені приємно, що на виставці я зможу презентувати рівнянам мистецтво, яке мені перейшло у спадок від бабусі”, — додає Тетяна.



Діти на заняттях гуртка соломоплетіння Тетяни Савчук
Діти на заняттях гуртка соломоплетіння Тетяни Савчук.



Сьогодні вироби із соломи використовуються лише як подарункова атрибутика. В якості сувенірної продукції користується попитом особливий вид соломоплетіння — соломопластика: анімалістичні скульптури, ляльки, тарелі, корзинки.

Місцем зустрічі для зацікавлених служить підлітковий клуб «Олімпія», де під керівництвом Людмили Стукалової працює гурток соломоплетіння.
Також відродити дещо призабутий промисел соломоплетіння в Рівному намагаються Олександра Андреева та Петро Гаврилюк.


Матеріал отримано завдяки Рівненській міській молодіжній громадській організації „Фундація Регіональних Ініціатив”.


Останні коментарі до сторінки
«Соломоплетіння на Рівненщині»:
Всьго відгуків: 0     + Додати коментар
Топ-теми