Природні (біологічні) методи контрацепції


природні методи контрацепції, запобігання вагітності, протизаплідні засоби
 

До природніх методів запобігання вагітності можна віднести передусім два.

Перший з них - це періодичне утримання від статевих актів, на час найбільш ймовірних для запліднення періодів (фертильних днів). Існує кілька способів, за якими можна визначити ці періоди.

Природні методи запобігання вагітності є досить ефективними. Якщо дівчина добре вивчила свій організм, свої фізіологічні особливості і грамотно застосовує природні способи контрацепції, то це досить надійно захистить її від небажаної вагітності. Складаючи індивідуальний графік "небезпечних" і "безпечних" днів, дівчині краще порадитися з більш досвідченої в цьому відношенні жінкою, а краще з фахівцем - гінекологом. Серйозний недолік цього способу для юних - захист від вагітності лише від 15 до 8 днів на місяць.



Календарний метод (метод Ogino-Knaus)



Як діє календарний метод?

Календарний метод (Ogino-Knaus) дозволяє визначити можливі для зачаття (фертильні) дні з тривалості менструальних циклів за останні 8-12 місяців.

Метод базується на наступних принципах:

    * овуляція відбувається за 14-15 днів до початку чергової менструації (за умови відсутності гінекологічних захворювань, стресових чи інших несприятливих впливів);
    * життєздатність яйцеклітини після овуляції 24-48 годин;
    * життєздатність сперматозоїдів в організмі жінки 7-8 днів.

Початок фертильного періоду визначають шляхом вирахування "18" із самого короткого циклу, а кінець - вирахуванням "11" із самого довгого циклу.

Наприклад:
Самий короткий менструальний цикл - 28 днів.
Самий довгий менструальний цикл - 30 днів.

Початок фертильного періоду ("небезпечних" для зачаття днів) = 28 - 18 = 10-й день циклу (від першого дня менструації). Кінець фертильного періоду = 30 - 11 = 19-й день циклу (від першого дня менструації).

Таким чином, з 10-го по 19-й день циклу можливo запліднення. У ці дні необхідно користатися бар'єрними методами чи утримуватися від статевих контактів.



Симптотермальний метод



засновано на регулярному спостереженні жінкою за станом свого організму, при якому визначаються ознаки настання овуляції.

Як діє симптотермальний метод?

Жінка має здатність до зачаття приблизно протягом 6 днів кожного менструального циклу (фертильний період). Для того, щоб визначити наступ цього періоду, жінка стежить за циклічними змінами свого організму (див. менструальний цикл), вимірюючи базальну температуру, оцінюючи стан слизу шийки матки та діаметр зовнішнього зіва шийки матки.

Як користатися симптотермальним методом?

Жінка оцінює характер виділень із шийки матки. Після наступу менструації жінка щодня стежить за станом слизових виділень із шийки матки при промоканні піхви туалетним папером після сечовипускання чи безпосередньо, беручи мазок пальцем із шийки матки. У випадку наявності прозорих слизових виділень із шийки матки - висока імовірність зачаття при статевому акті.

Зміни базальної температури Жінка вимірює собі температуру тіла в піхві чи прямій кишці щоранку до уставання з постелі і заносить ці дані в спеціальну таблицю. Після трьох днів підвищення базальної температури принаймні на 0,2 Co жінка вже не здатна до зачаття.



Переваги методу:



    * Метод не має побічних впливів і не вимагає яких-небудь втручань в організм жінки.
    *
    * При правильному використанні ефективність методу - 93-97%.
      Обидва партнери беруть участь у процесі планування сім'ї.



Недоліки:



    * Кожний місяць від першого дня менструального циклу по закінченню трьох днів підвищення базальної температури принаймні на 0,2 C oпотрібно утримуватися від статевих зносин чи застосовувати бар'єрні методи контрацепції.
    * Жінка повинна щодня вимірювати базальну температуру і стежити за станом слизових виділень із шийки матки протягом принаймні половини менструального циклу.
    * При неправильному використанні методу - високий ризик наступу вагітності.



Метод не слід використовувати:



    * Доти, поки жінка не навчиться визначати дні фертильного періоду свого циклу.
    * Якщо пара не буде використовувати інші методи контрацепції у фертильні для жінки дні.
    * Жінкам, що не мають постійного статевого партнера.
    * Парам, що мають високий ризик зараження хворобами, переданих статевим шляхом.

До природніх методів також можна віднести
метод лактаційної аменореї (МЛА)

Метод можуть використовувати жінки в період грудного вигодовування в перші шість місяців після народження дитини.

Метод заснований на фізіологічних особливостях грудного вигодовування. У результаті відсмоктування дитиною грудного молока в організмі жінки припиняється виробіток гормонів, які повинні викликати овуляцію. Таким чином, оскільки яйцеклітина не виробляється, зачаття стає неможливим.

Метод діє лише в тому випадку, якщо жінка регулярно і часто годує дитину грудьми: жінка повинна годувати дитину принаймні кожні 4 години у продовж дня і кожні 6 годин уночі.



Імовірність виникнення вагітності збільшена, якщо:



    * У жінки відновилися менструації;
    * Жінка регулярно прикормлюєте дитину чи не годує його грудьми протягом тривалих періодів дня чи ночі;
    * Дитині більш 6 місяців.

Взагалі, якщо є можливість, краще використовувати інший метод контрацепції, оскільки немає гарантії щодо його надійності.



Потрібно звертатися до лікаря, якщо:



    * Виникли такі ускладнення грудного вигодовування, як застій молока, порушення його відтоку, мастит.
    * Немає змоги досить часто і регулярно годувати дитину грудьми, відновилися менструації, а також якщо дитині виповнилося шість місяців, для консультації про застосування іншого методу контрацепції.

 

 

Більше про здоров'я на "Малій Сторінці":

Здоров'я дітей та батьків

здоров'я

У цій рубриці поговоримо про здоров'я - фізичне і психологічне. Розглянемо також питання вагітності, пологів та дитячої психології. Розкажемо про електронні термометри для дітей, обігрівачі для пеленальних столиків та чим краще годувати школяра в холодну пору року.


Останні коментарі до сторінки
«Природні (біологічні) методи контрацепції»:
Всьго відгуків: 0     + Додати коментар
Топ-теми