Основи техніки ручного в'язання. Способи вив'язування петель та їх умовне позначення (за книгою Т. І. Циблієвої "Сучасні моделі ручного в'язання")


ОСНОВИ ТЕХНІКИ РУЧНОГО В’ЯЗАННЯ

СПОСОБИ ВИВ'ЯЗУВАННЯ ПЕТЕЛЬ ТА IX УМОВНЕ ПОЗНАЧЕННЯ

В'язане полотно утворюється з пров'язуваних по черзі лицьових або виворітних петель чи різних комбінацій з них. Петля в'язаного полотна складається з двох пів-петель (дольок) — верхньої, чи передньої, і нижньої, або задньої.
Верхня частина петлі називається дугою. Відрізок нитки, який з'єднує дві петлі, називається протяжкою. Лицьові і виворітні петлі можна пров'язати двома способами — за нижню (перший спосіб) і за верхню (другий спосіб) дольку. При цьому слід пам'ятати, що виворітні петлі треба пров'язувати тим самим способом, яким пров'язано лицьові. Якщо не додержувати цього правила, то під час в'язання з'являться схрещені петлі, які відрізняються від звичайних і різко виділяються на в'язаному полотні. Щоб вив'язати наведені в книжці узори, треба користуватись тільки першим способом в'язання. При цьому витрачається менше часу, а в'язане полотно виходить щільнішим і рівнішим.
Другим способом в'язання можна користуватись для виконання деяких узорів, окремих елементів в узорах і в разі в'язання по колу.

 

Умовні позначення петель


Записуючи узори у вигляді схеми, використовують такі умовні позначення (рис. 8):
1 — лицьова петля.
1-й спосіб в'язання (за нижню дольку). Праву спицю (рис. 9) вводимо в петлю на лівій спиці рухом справа наліво і, захопивши нитку, протягуємо її в петлю. Скидаємо петлю з лівої спиці. На правій спиці утворилась лицьова петля.

 

Вив'язування лицьової петлі двома способами
 

2-й спосіб в'язання (за верхню дольку). Праву спицю (рис. 10) вводимо в петлю на лівій спиці, рухом від себе і зліва направо. Захопивши нитку, протягуємо її в петлю, потім скидаємо пров'язану петлю з лівої спиці. На правій спиці утворилась нова лицьова петля.
2 — виворітна петля (див. рис. 8).
1-й спосіб в'язання. Вказівним пальцем лівої руки (рис. 11) розміщуємо робочу нитку перед в'язанням, іводимо праву спицю під ниткою в петлю на лівій спиці рухом справа наліво. Злегка розтягнувши петлю, рухом від себе захоплюємо робочу нитку і пров'язуємо петлю, після чого скидаємо петлю з лівої спиці.

 

Вив'язування виворітної петлі двома способами
 

2-й спосіб в'язання. Вказівним пальцем лівої руки (рис. 12) розміщуємо робочу нитку перед в'язанням, праву спицю під ниткою вводимо справа наліво в петлю на лівій спиці. Рухом спиці за напрямом пересування стрілки годинника захоплюємо нитку і протягуємо її в петлю. Пров'язану петлю скидаємо з лівої спиці.

3-й спосіб в'язання використовується для пров'я-вування виворітних петель в узорах із знятими петлями (рис. 13). Праву спицю вводимо в петлю на лівій спиці знизу під нижню дольку і, захопивши нитку, рухом від себе протягуємо її в петлю.
З — дві петлі, пров'язані разом лицьовою за нижні дольки (див. рис. 8).

 

Вив'язування виворітної петлі третім способом. Пров'язування двох петель разом.

 

Вводимо праву спицю справа наліво у дві петлі на лівій спиці і, захопивши нитку, пров'язуємо їх разом лицьовою за нижні дольки  (рис.  14).
4 — дві петлі, пров'язані разом лицьовою за верхні дольки (див. рис. 8).
Вводимо праву спицю зліва направо у дві петлі на лівій спиці і, захопивши нитку, пров'язуємо їх разом лицьовою за верхні дольки   (рис.  15).

 

Пров'язування двох петель разом різними способами

 

5 — дві петлі, пров'язані разом лицьовою за верхні дольки з поворотом другої петлі (див. рис. 8).
В разі в'язання узорів 1-м способом (за нижню дольку) (рис. 16) дві петлі разом лицьовою за верхні дольки пров'язуємо з поворотом другої петлі, щоб не утворилась схрещена петля, яка псуватиме зовнішній вигляд узора. Щоб розгорнути другу петлю, переводимо на праву спицю спочатку першу петлю рухом   справа наліво, а потім   другу,   підхопивши   її знизу за нижню дольку. Після цього повертаємо обидві петлі на ліву спицю і пров'язуємо їх разом лицьовою за верхні дольки.
6 — дві петлі, пров'язані разом виворітною петлею (див. рис. 8).

Вказівним пальцем лівої руки розміщуємо нитку перед в'язанням, потім вводимо праву спицю під ниткою рухом справа наліво в дві петлі на лівій спиці. Злегка відтягнувши верхні дольки петель і, захопивши нитку, рухом від себе пров'язуємо їх виворітною петлею (рис. 17).

 

Пров'язування двох петель разом різними способами

 

7 — три петлі, пров'язані разом лицьовою за нижні дольки (див. рис. 8).
Вводимо праву спицю справа наліво у три петлі на лівій спиці, захоплюємо нитку і пров'язуємо петлі лицьовою за нижні дольки.
8 — три петлі, пров'язані разом лицьовою за верх» ні дольки (див. рис. 8).
Вводимо праву спицю зліва направо в три петлі на лівій спиці, захоплюємо нитку і пров'язуємо петлі лицьовою за верхні дольки.
9 — три петлі, пров'язані разом способом перестановки петель (див. рис. 8).
Першу і другу петлі скидаємо з лівої спиці і перед роботою міняємо їх місцями, тобто спочатку надіваємо на ліву спицю першу петлю, а потім другу. Після цього пров'язуємо три петлі на лівій спиці лицьовою за нижні дольки (рис. 18).
10 — три петлі, пров'язані разом способом перекидання петель (див. рис. 8).

Знімаємо, не пров'язуючи першу петлю з лівої спиці на праву, а другу і третю петлі пров'язуємо разом лицьовою за верхні дольки. Потім першу зняту петлю накидаємо на тільки-но утворену лицьову петлю (рис. 19).

 

Пров'язування трьох петель разом. Прямий накид.
 

11 — три петлі, пров'язані разом виворітною петлею (див. рис. 8).
Виконуємо аналогічно до пров'язування двох петель разом виворітною.
12 — п'ять петель, пров'язаних разом лицьовою за нижні дольки (див. рис. 8).
Виконуємо аналогічно до пров'язування трьох петель разом за нижні дольки.
13 — п'ять петель, пров'язаних   разом   виворітною (див. рис. 8).
Виконуємо аналогічно до пров'язування двох петель разом виворітною.
14 — прямий накид (до себе) (див. рис. 8). Правою спицею підхоплюємо нитку рухом до себе і, притримуючи  її   вказівним  пальцем  правої  руки, в'яжемо дальшу петлю (рис. 20).
15 — зворотний накид (від себе)  (див. рис. 8). Правою спицею підхоплюємо нитку рухом від себе і, притримуючи її вказівним пальцем правої руки, в'яжемо дальшу петлю (рис. 21).
16 — подвійний накид (див. рис. 8).

 

Зворотний накид. Подвійний накид.


На праву спицю рухом у напрямі пересування стрілки годинника накидаємо два накиди і пров'язуємо петлю на лівій спиці лицьовою. В дальшому ряді цю лицьову петлю знімаємо, не пров'язуючи, а накиди скидаємо, за рахунок чого петлю подовжуємо (рис. 22).
17 — знято петлю, нитку залишено за петлею (див. рис. 8).
Вводимо праву спицю справа наліво в петлю на лівій спиці і переносимо її на праву спицю. Робоча нитка при цьому залишається за петлею, яку знімають (рис. 23).
18 — знято  петлю,  нитку  залишено перед петлею (див. рис. 8).

Знята петля. Пров'язування з однієї петлі трьох


Робочу нитку розміщуємо перед в'язанням. Праву спицю вводимо справа наліво в петлю на лівій спиці і переносимо її на праву спицю. Робоча нитка при цьому залишається перед петлею, яку знімають (рис. 24).
19 — пров'язування з однієї петлі трьох (див. рис. 8).
Вводимо праву спицю справа наліво в петлю на лівій спиці і пров'язуємо її лицьовою за нижню дольку. Не скидаючи петлі з лівої спиці, робимо накид і знову пров'язуємо ту саму петлю лицьовою. Після цього скидаємо петлю з лівої спиці  (рис. 25).
20 — пров'язування   з   однієї   петлі   п'яти    (див. рис. 8).
Виконуємо аналогічно до пров'язування з однієї петлі трьох.
21 — «горбик» (див. рис. 8).
З однієї петлі пров'язуємо п'ять (лицьова, накид, лицьова, накид, лицьова), а в дальшому ряду ці петлі в'яжемо разом лицьовою або виворітною петлею.

22 — п'ять    петель,    пров'язаних   лицьовими   над п'ятьма петлями, пров'язаними  з   однієї   петлі  (див. рис. 8).
23 — пров'язування   трьох   петель   з   трьох    (див. рис. 8).
Вводимо праву спицю справа наліво у три петлі на лівій спиці і пров'язуємо їх лицьовою за нижні дольки. Не скидаючи петель з лівої спиці, робимо накид на праву спицю і знову пров'язуємо ці самі три петлі лицьовою за нижні дольки.
24 — дві  лицьові петлі, схрещені  праворуч   (див. рис. 8).
Вводимо праву спицю перед роботою у другу петлю на лівій спиці і пров'язуємо її лицьовою за нижню дольку. Не скидаючи петель з лівої спиці, пров'язуємо першу петлю лицьовою за нижню дольку. Після цього обидві петлі скидаємо з лівої спиці (рис. 26).

 

Дві схрещені ліцьові петлі


25 — дві лицьові петлі, схрещені ліворуч (див. рис. 8).
Вводимо праву спицю за роботою у другу петлю на лівій спиці і пров'язуємо її лицьовою за нижню дольку. Не скидаючи петель з лівої спиці, пров'язуємо першу петлю лицьовою за нижню дольку. Після цього обидві петлі скидаємо з лівої спиці (рис. 27).
26 — лицьова і виворітна петлі, схрещені праворуч (див. рис. 8).
Вводимо праву спицю перед роботою у другу петлю на лівій спиці і пров'язуємо її лицьовою за нижню дольку. Потім накидаємо робочу нитку на ліву спицю і пров'язуємо першу петлю виворітною. Після цього обидві петлі скидаємо з лівої спиці. Можна спочатку поміняти петлі місцями, потім першу пров'язати лицьовою,  а другу — виворітною.

27 — лицьова і виворітна петлі, схрещені ліворуч (див. рис. 8).
Правою спицею переносимо першу петлю з лівої спиці на праву, залишаючи нитку за роботою. Потім пров'язуємо другу петлю виворітною і скидаємо її з лівої спиці. Після цього повертаємо перенесену петлю з правої спиці на ліву і пров'язуємо її лицьовою за нижню дольку. Можна спочатку поміняти петлі місцями, потім першу пров'язати виворітною, а другу — лицьовою.
28 — дві виворітні петлі, схрещені праворуч   (див. рис. 8).
Спочатку пров'язуємо виворітною другу петлю, а потім пров'язуємо виворітною першу петлю і скидаємо їх з лівої спиці.
29 — три лицьові петлі, схрещені   праворуч   (див. рис. 8).
Вводимо праву спицю перед роботою в третю петлю на лівій спиці і пров'язуємо її лицьовою за нижню дольку. Не скидаючи пров'язаної петлі з лівої спиці,  пров'язуємо першу  і другу  петлі лицьовими. Після цього скидаємо всі три петлі з лівої спиці. Можна спочатку поміняти місцями одну і дві лицьові петлі, а потім пров'язати їх лицьовими  (рис. 28).

 

Три схрещені ліцьові петлі
 

З0 — три лицьові петлі, схрещені ліворуч (див. рис. 8).
Вводимо праву спицю за роботою у другу петлю на лівій спиці і пров'язуємо її лицьовою за нижню дольку, потім пров'язуємо третю петлю лицьовою за нижню дольку. Не скидаючи петель з лівої спиці, пров'язуємо першу петлю лицьовою за нижню дольку, після чого всі три петлі скидаємо з лівої спиці. Можна спочатку поміняти місцями дві і одну лицьові петлі, а потім пров'язати їх лицьовими  (рис. 29).
31 — лицьова і дві виворітні петлі, схрещені праворуч (див. рис. 8).
Вводимо праву спицю перед роботою у третю петлю на лівій спиці і пров'язуємо її лицьовою за нижню дольку. Не скидаючи петель з лівої спиці, накидаємо робочу нитку на ліву спицю і пров'язуємо першу й другу петлі виворітними, після чого всі три петлі скидаємо з лівої спиці.
32 — лицьова і дві виворітні петлі, схрещені ліворуч (див. рис. 8).
Петлі міняємо місцями, для чого першу петлю скидаємо з лівої спиці і залишаємо перед роботою, а другу і третю петлі переносимо на праву спицю, залишаючи нитку за роботою. Далі повертаємо на ліву спицю спочатку першу петлю, а потім другу і третю з правої спиці і пров'язуємо їх у такому порядку: дві виворітні, одна лицьова за нижню дольку.
33 — чотири    лицьові    петлі,   схрещені    праворуч (див. рис. 8).
Перші дві петлі знімаємо на шпильку і залишаємо за роботою, дальші дві петлі пров'язуємо лицьовими. Потім петлі з шпильки перезнімаємо на ліву спицю і пров'язуємо їх лицьовими (рис. 30).

 

Чотири схрещені ліцьові петлі


34 — чотири лицьові петлі, схрещені ліворуч (див. рис. 8).
Перші дві петлі знімаємо на шпильку і залишаємо перед роботою, дальші дві петлі пров'язуємо лицьовими. Потім петлі зі шпильки переносимо на ліву спицю і пров'язуємо, їх лицьовими (рис. З1).

35 — шість лицьових петель, схрещених праворуч (див. рис. 8).Дві обвиті петлі
Виконуємо аналогічно до пров'язування чотирьох петель, схрещених праворуч.

36 — шість   лицьових   петель,   схрещених   ліворуч (див. рис. 8).
Виконуємо аналогічно до пров'язування чотирьох петель, схрещених ліворуч.
37 — дві обвиті петлі (див. рис. 8).
Вводимо праву спицю у проміжок між другою і третьою петлями і витягуємо видовжену петлю. Потім пров'язуємо обвиті петлі разом лицьовою за нижні дольки або ж у дальшому ряду пров'язуємо їх разом (рис. 32).

38 — накинута петля  з нахилом ліворуч  (див. рис. 8).
Пров'язавши три лицьові петлі, підхоплюємо лівою спицею першу з них і накидаємо її на дві дальші петлі. Оскільки число петель при цьому зменшується, то перед накинутою петлею робимо накид.

 

СХЕМАТИЧНИЙ ЗАПИС І РАПОРТ УЗОРУ

 

Узори можна описати текстом і у вигляді схеми за допомогою умовних знаків (рис. 33). Основи техніки ручного в'язання - за книгою Т. І. Циблієвої Сучасні моделі ручного в'язанняСхематичний запис читають і за ним в'яжуть знизу вгору. Непарні ряди схеми позначають лицьовий бік узору, і в'яжуть їх справа наліво, парні - виворітний, і в'яжуть їх зліва направо. Крайні петлі на схемі не позначають. Комбінація петель, яка утворює узор і повторюється у в'язанні ряду, називається рапортом  узору. У текстовому записі рапорт  позначають  знаками *...*. На схемі ширину рапорту виділяють горизонтальною прямою, а висоту вертикальною. Петлі, розташовані перед рапортом узору або після нього, в'яжуть один раз - на початку ряду або в кінці. Рапорт узору обов'язково  враховують,  набираючи петлі для в'язання, тобто число петель для початку роботи має ділитись на рапорт узору.

 

Продовження дивіться у наступній статті:

Основи техніки ручного в'язання (продовження) - за книгою Т. І. Циблієвої "Сучасні моделі ручного в'язання"

 

За матеріалами: Циблієва Т. І. Сучасні моделі ручного в'язання. 2-е видання. Київ. Видавництво «Техніка», 1993, с.15 - 24.

 

 Більше про в'язання спицями на нашому сайті: 

В'язання. Усе про в'язання, починаючи з азів, а також - узори та моделі одягу.
В’язання на спицях — один з найпоширеніших  видів рукоділля. Добре оволодівши технікою в’язання, можна створювати елегантні вироби, які не поступаються перед зробленими на машині. У цьому Вам  допоможе наш новий розділ. У ньому побачите інформацію про способи в’язання петель і їх умовні позначення, про виконання трикотажних швів, різних узорів та орнаментів і т. д. Будуть надані моделі жіночого, чоловічого і дитячого одягу, що відповідають сучасним вимогам.

Останні коментарі до сторінки
«Основи техніки ручного в’язання. Способи вив’язування петель та їх умовне позначення (за книгою Т. І. Циблієвої "Сучасні моделі ручного в’язання")»:
Всьго відгуків: 0     + Додати коментар
Топ-теми