Оповідання Галини Демченко "Горобина"


Галина Демченко

ГОРОБИНА

Галина Демченко, Горобина, оповідання для дітей

Горобина і ялинка стояли поряд. Зовсім близенько одна біля одної.
І тому вони часто перешіптувались між собою. На ялинці росли хвоїнки і шишки, а на горобині - листя і грона жовтогарячих плодів. Прийшла осінь. Дихнула прохолодою раз, другий. Пожовкли на горобині листочки, і кожний плодик став червонішим. А ялинка зовсім не змінилась. Хвоїнки зелені-зелені, а шишки як позолотилися влітку, такими і лишились. Ялинка дивилась на свою подругу і милувалась нею. Яка то вона гарна стала!
Та налетів буйний осінній вітер, згойдав горобину і почав зривати з неї листя. Посипалось воно жовтим дощем додолу. А ялинка не злякалася вітру. Настовбурчила колючі голочки, поколола вітер - він і полетів геть від неї.
Не злякалися вітру і плодинки-намистинки на горобині. Міцно-міцно вхопилися вони за гіллячки, щільніше притулилися одна до одної і зовсім почервоніли.
"Для кого ти приготувала ці плоди? - тихо спитала горобину ялинка. - Вони ж у тебе зовсім несмачні. Хіба що тільки червоні".
Горобина мовчала. Що скажеш? Справді, її плоди гіркуваті і терпкі-терпкі. Ніхто не зважиться покуштувати.
Уночі лягли перші заморозки. Уранці, хоч і визирнуло сонце, проте не потеплішало. У небі захололи табунці хмар, і довкола зробилося тихо, як у вусі. У цю ранкову тишу ні ялинці, ні горобині не хотілося розмовляти. І вони стояли мовчазні й задумливі.
І раптом високо в небі хтось ніби зачепив срібну струну. За нею другу, третю... Ближче й ближче. І вже зовсім недалеко, злившись у ніжну мелодію, забриніло над горобиною і ялинкою дзвінко, прозоро. Наче війнув і злегка зашумів вітер. Кружляючи, підлітали якісь напрочуд гарні птахи. Це були омелюхи. Вони прилетіли до горобини, покинувши на зимовий час свій холодний край.
І горобина радо пригощала далеких чубатих гостей червоними, мов жар, плодами, вже не терпкими, а солодкими після морозів.
"То ось для кого ти їх берегла", - промовила, погойдуючись, ялинка і ласкаво торкнулась зеленими гілками своєї подруги.

За матеріалами: "Стежка”, пізнавальний журнал для дітей дошкільного та молодшого шкільного віку.№6 жовтень 1997 р., стор. 10 - 11.

 

 

Більше оповідань Галини Демченко на нашому сайті:

Маленькі дитячі оповідання Галини Демченко
Добірка коротеньких оповідань Галини Демченко: "Зима", "Спасибі лісникові!", "Красно дякуєм за хліб!", Калинка", "Горобина".
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Інші твори Галини Демченко:
 
Ілюстровані загадки-віршики Галини Демченко
Віршовані загадки з картинками (художник - невідомий) від української поетеси Галини Демченко про ялинку, гриби, корову, павучка, вареники, мак, їжачка, жабку, комаря та песика.

 

Веселі віршики-вигадки від Галини Демченко для малят
Веселі дитячі віршики від Галини Демченко з різних збірочок: "Як одягнувся кіт", "Зажурилась білочка", "Мишенята-кухарята", "Сидить котик на припічку", "Рукавиці", "Коники-музика", "Панчішки", "Новосілля", "Водичка", "Калачі", "Білочка", "Таня", "І нащо хвоїнки?", "Ялинка", "Юрасева іграшка", "Боровичата", "Тане сніжок", "Весняні струмочки". 

Останні коментарі до сторінки
«Оповідання Галини Демченко "Горобина"»:
Соня , 2023-01-04 15:21:31, #
Оновити список коментарів
Всьго відгуків: 1     + Додати коментар
Топ-теми