Олена Пчілка, "Малий музика Моцарт" (оповідання)


Олена Пчілка

МАЛИЙ МУЗИКА МОЦАРТ

Оповідання

 

Українські оповідання для дітей, Олена Пчілка, Ольга Косач, оповідання Малий музика МоцартСлавутній німецький музика Моцарт*1) почав грати на фортепіано, ще бувши зовсім малим. Про його великий хист дійшла чутка аж до короля. Оповідано королеві, що малий Моцарт може заграти чималу річ (сонату) навіть тоді, як накрити клавіші хусткою. Забажав король почути Моцарта.
—   Приведіть мені,— каже,— того хлопця, коли він такий митець! Хочу його послухати.
Взяв Моцартовий батько свого сина-музику й повів у будинок до короля.
Приведено їх у велику світлицю; вийшов король, зібралися й всі його прибічні. Тоді привели Моцарта до фортепіано, накрили клавіші хусткою й казали грати.
Моцарт грає, всі дивуються та хвалять, що який то він зручний   Потім король і каже:
—   Ну,  грай іще що-небудь, уже без хустки. Я чув, що ти там із своєї голови щось компонуєш!
Ну, король слухав, а потім щось таке почав говорити   з  своїми   прибічними;  пішла  розмова, далі вже й сміх чути — щось там веселе розповідали...
Малий музика тоді, бачивши, що на грання його вже не вважають, як схопиться зі стільчика, як грюкне накривою від фортепіано,— та й побіг із світлиці. За ним погнався батько і дехто з інших, і кажуть йому:
—   Що це ти? Як же можна так поводитись у королівській господі? Не скінчив, не вклонився королеві, не подякував за ласку.
—   За  яку ласку?  —  каже  малий  Моцарт. — За те, що король просив мене грати, а потім не слухав? Це теж зневага для мене! Коли просив, повинен слухать!
—   Але ж то король! — кажуть хлопцеві.
—   То  що! — каже  музика — Королів  багато, а Моцарт-музика — один!
Минув час. Моцарт виріс та став славутним музикою по всіх краях. Приїхав він раз у свою столицю давати концерт. Ох, так-то вже пильно слухали його вся громада присутня і король з своїм товариством.

*1) Моцарт Вольфган Амадей (1756-1791) — австрійський композитор.

За матеріалами: Олена Пчілка. "Годі, діточки, вам спать!" Упорядник О. М. Таланчук.  Художник І. І. Литвин. Київ, видавництво дитячої літератури "Веселка",1991, стор. 93 - 94.

На малюнку: "Моцарт з сім'єю". Художник Кармонтель, 1763 рік.

 

Більше творів Олени Пчілки на нашому сайті:

Оповідання та казки Олени Пчілки для дітей. Життя і творчість письменниці

Оповідання Олени Пчілки для дітей. Життя і творчість письменниціСвій письменницький псевдонім Олена Пчілка «позичила» від невсипущих трудівниць-бджілок. Як працьовита бджола, протягом усього життя несла вона в щільник української культури свою посильну працю - художні твори, переклади, активно виступала як видавець, громадський діяч. Її не дуже велика обсягом, але вагома своїм демократичним спрямуванням, гуманістичним змістом, реалістичним відтворенням дійсності літературна творчість посідає почесне місце в історії розвитку української літератури поряд з творчістю українських жінок-письменниць демократичного напрямку - Наталі Кобринської, Дніпрової Чайки (Людмили Василевської), Любові Яновської, Грицька Григоренка (Олександри Косач), Надії Кибальчич, Наталі Романович-Ткаченко.


Останні коментарі до сторінки
«Олена Пчілка, "Малий музика Моцарт" (оповідання)»:
Всьго відгуків: 0     + Додати коментар
Топ-теми