"Ніхто не має права ображати людину" (за Андрієм Усачовим)


НІХТО НЕ МАЄ ПРАВА ОБРАЖАТИ ЛЮДИНУ

(за Андрієм Усачовим)

Ніхто не має права ображати людину, за Андрієм УсачовимЯкось увечері прогулювався Маленький Чоловічок у сквері зі своїм собакою. Собака весело крутився по кущах. А Маленький Чоловічок радів теплому вечору. І раптом побачив, як через сквер біжить хлопчик, а за ним здоровенний дядько з палицею.
—    Зупиніться! — крикнув Маленький Чоловічок до здорованя. Але той і не глянув у його бік. Тоді Маленький Чоловічок, не роздумуючи, кинувся йому під ноги — і той, великий, перекинувшись, полетів на землю...
—    А це ще хто такий? — закричав він страшним голосом.
— Та знаєш ти. що я з тобою зроблю?
Але Маленький Чоловічок не злякався.
—    А чи знаєш ти, — грізно спитав він, — що написано в Декларації прав людини?
Ніхто не має права ображати іншу людину, принижувати її і жорстоко поводитися з нею.
—    У якій ще такій дикорації? — розгнівався дядько. - Цей негідник розбив м'ячем моє вікно, і я маю повне право розправитися з ним!
—    Ви можете вимагати через суд, щоб його батьків примусили вставити нове скло, — уперто сказав Маленький Чоловічок. — Але ви не маєте права вдарити людину!
—    А ось зараз побачимо, маю чи не маю!
Дядько замахнувся, щоб ударити... Але тут з-за кущів вискочив маленький собачка й гавкнув так, що той кинув палицю і заточився.
—    Звідки я знав? — пробурмотів він. — Може, я цієї вашої дукпарації чи як там її... і в очі не бачив. Може, я взагалі неграмотний.
—    Мій песик, — спокійно сказав Маленький Чоловічок, — теж не читав Декларації. Однак кинувся захищати мене, тому що знає: ніхто не має права кривдити людину...

Декларація 1 — документ, у якому викладено важливі правила, обов'язкові для всіх людей.

За матеріалами: Барна М. М., Волощенко О. В., Козак О. П."Літературне читання. Українська мова". Підручник для 4 класу загальноосвітніх навчальних закладів. Видавництво "Астон", 2015 рік, стор. 141 - 142.


Останні коментарі до сторінки
«"Ніхто не має права ображати людину" (за Андрієм Усачовим)»:
sazne , 2018-09-07 17:18:33, #
Катя , 2018-09-07 17:40:02, #
Аліна , 2021-03-05 19:57:38, #
Микола , 2023-04-26 15:19:54, #
SXrazanSX , 2023-05-16 17:57:56, #
Оновити список коментарів
Всьго відгуків: 20     + Додати коментар
Топ-теми