Ніна Наркевич. Великоднє оповідання «Лесина квітка» — читати та слухати, відео


 

На відео: Ніна Наркевич. "Лесина квітка".

 

 

 

Ніна Наркевич. Лесина квітка. Великоднє оповідання. Художники - Євгенія Данилова, Анастасія Острікова, Тетяна Юрченко

 

 

 

Ніна Наркевич

ЛЕСИНА КВІТКА

(оповідання)

 

Завантажити текст оповідання Ніни Наркевич "Лесина квітка" (txt.zip)

 

У Лесі на вікні є гарний вазончик.
Ще взимку мати купила в місті квіткові цибульки й дала Лесі.
— Посади їх у вазончик і добре доглядай: підливай щодня, щоб земля була вогка, а як з'являться листочки, то тримай вазончик на світлі. От і матимеш до Великодня гарні гіацинти, — сказала мама.
Леся послухала маму. Посадила квіткові цибульки у гарний вазончик й пильно їх підливала. Через деякий час із землі виткнулись гарні зелені листочки, а незабаром вигналась товстенька міцна стеблинка, на якій визначились цілими рядками пуп'янки. 
З кожним днем вони все більшали, і Леся ніяк не могла дочекатися, коли вони розкриються. Вона дуже хотіла, щоб до Великодніх свят квіточки розквітли. Тоді можна буде їх поставити на Великодній стіл із свяченим.

 

Ніна Наркевич. Лесина квітка. Великоднє оповідання. Художники - Євгенія Данилова, Анастасія Острікова, Тетяна Юрченко


Леся дуже любить радісне свято — Великдень. Вона завжди допомагає мамі нести до церкви невеличкий кошичок із паскою, крашанками, сиром та пахучою ковбасою. 
Навколо церкви так гарно бути в колі, де кожний стоїть зі своїм кошичком або мискою, коло якої весело блимає свічечка. А коли скінчиться відправа й Леся повертається додому, то завжди вона з мамою прибирає Великодній стіл... 
А цього року на Великодньому столі буде стояти Лесина квітка. Тільки чому вона ще й досі не розкривається? Лесі не терпиться. Вона вже, може, в десятий раз підбігає до вікна и знову приглядається до пуп'янків. 
«А що, якби їх трошки відкрити?» — подумала Леся й вже простягла руку до рослини, як почула ззаду за собою бабусин голос:
— Не руш пуп'янків, поки самі не розкриються.
— Бабусю, я хотіла, щоб квітка розцвіла до Великодня, — відказала Леся.
— То ти краще помолися, то й розцвіте твоя квіточка, а будеш пуп'янки руками розкривати, то зів'януть і повідпадають.
Леся послухала й більше не торкалася квітки.

 

Ніна Наркевич. Лесина квітка. Великоднє оповідання. Художники - Євгенія Данилова, Анастасія Острікова, Тетяна Юрченко


На Великдень вона пішла з татом і мамою до церкви. Там було гарно.
Врочисто співав хор, скрізь горіли свічки. Священик у білій, блискучій ризі виходив до людей та вітав їх: «Христос воскрес», — а на дзвіниці гули дзвони великі та маленькі. 
Леся молилася, слухала співи, але думка про квіточку не покидала ії. «Чи розцвіла квітка чи ні?» — все думала вона. 
Коли всі повернулися додому, Леся відразу підбігла до вікна, де стояв вазончик. А там... 
Леся не вірила своїм очам... там красувалася замість непоказних зелених пуп'янків чудова пахуча китиця білосніжних дзвоників гіацинта.
— Розцвіла, розцвіла! — застрибала на радощах Леся. Вона вже взяла вазончик до рук, щоб віднести його до вітальні та поставити на давно підготовлене місце, як до кімнати вбіг її старший брат Юрко.

 

Ніна Наркевич. Лесина квітка. Великоднє оповідання. Художники - Євгенія Данилова, Анастасія Острікова, Тетяна Юрченко


— Ти знаєш, Лесю, що трапилося? Гриць упав на сходах та так пошкодив собі ногу, що його відвезли до лікарні. Бідний Гриць, сумний буде в нього Великдень!
Леся знала Гриця. Це — товариш Юрка, що живе недалеко від них. А Юрко далі казав:
— Бідний Гриць! Я віднесу йому свою найкращу писанку та ще книжечку, яку дідо мені подарував. Хай читає, щоб не так сумно було йому лежати.
— А я? — Леся задумалась. — Що ж я понесу Грицеві?
І пригадала Леся, що має гарну квітку. Цю квітку вона віднесе до лікарні й поставить на столику коло його ліжка. Великодній стіл і без з неї буде гарний.
Леся нахилилася до квіточки, поцілувала її ніжні пелюстки й тихенько сказала:
— Бувай здорова, квітонько! Підеш тепер до хворого Гриця.
І видалося Лесі, що хтось шепнув їй із самої середини найбільшого дзвіночка гіацинта:
— Добре, люба дівчинко. Живи щасливо!
І коли наступного дня Лесині подружки запитали, де подівся її гіацинт, то Леся розповіла їм, чому цього року її Великодній стіл зостався без квітки. 
Але в душі Лесі смутку не було. Здавалося, що все навколо ще більше радіє в цей ясний весняний, погожий день Великодніх свят.

 

Ніна Наркевич. Лесина квітка. Великоднє оповідання. Художники - Євгенія Данилова, Анастасія Острікова, Тетяна Юрченко

 

За матеріалами: "Христос рождається". Вірши, колядки, щедрівки. Редактор Євгенія Оратовська. Художники: Євгенія Данилова, Анастасія Острікова, Тетяна Юрченко. Київ, видавництво "Лелека", 2008 р., стор. 56 - 60.

 

 

Дивіться також на "Малій Сторінці:

Наркевич Ніна — українська письменниця в діаспорі, про життєвий та творчий шлях якої не згадується в жодній еміграційній періодичній пресі, де вона виступала з творами для дітей. За період 1950-1970-х рр. опублікувала цілу низку оповідань та віршів у журналі «Наше життя» («Our life»), що видавав "Союз українок Америки" у Філадельфії.

 

Великодні оповідання. Чарівне яєчко
Цікаві оповідання про Великдень:"Пасочка" (з народного), "Писанки треба шанувати" Оляни Рути, "Великдень" Андрія М'ястківського та багато інших.
 
 
 
 
 
 

 

 

 

Вірші про Великдень:

Великдень. Вірші для дітейПропонуємо до Свята Великодня вірши Катерини Перелісної,  Лесі Храпливої, Леоніда Полтави, Олекси Стефановича, Ігоря Січовика, Михайла Левицького, Леоніда Глібова, Романа Завадовича, Леоніда Глібова, Дмитра Чередниченка, Григорія Чупринки, Степана Жупаніна, Олександра Олеся та інших.
 

 

Веснянки та гаївки

Великодні ігри

 

 

Казки про Великдень:

 

Загублена писанка. Великодня казка від Ірини Мацко

Великодня пригода. Казка Лесі Храпливої-Щур

Писанки Оксанки. Казка Лесі Храпливої зі збірки "Писанка українським дітям"

Пригоди писаночки. Великодня казочка Лесі Храпливої

 

 

Великдень. Святкування та народні звичаї

ВеликденьОдне з головних, якщо не найголовніше, свято всього православ'я — це Великдень (або Пасха, чи, по-народному, паска) Ці назви є стилістичними синонімами в розумінні назви релігійного свята Воскресіння Христового. Слово "Пасха" церковнокнижне, а слово "паска" - просто розмовний синонім до церковного "Пасха", і, крім того, означає обов'язкову великодню здобу, що господині випікають і святять у церкві. Проте основна назва свята Воскресіння - Великдень. 

 

 

Великдень, Пасха, Воскресіння Христове
Свято Великодня - "Свято свят і торжество торжеств", — так іменують Великдень православні християни. Цього дня весь християнський світ відзначає воскресіння Ісуса Христа з мертвих — подію, яка стала символом перемоги добра над злом, світла — над темрявою. Новозавітний, християнський Великдень був установлений апостолами після Хресної смерті й воскресіння Ісуса Христа як свято виходу з життя гріховного і знайдення життя вічного.

Останні коментарі до сторінки
«Ніна Наркевич. Великоднє оповідання «Лесина квітка» — читати та слухати, відео»:
Всьго відгуків: 0     + Додати коментар
Топ-теми