Вірші Наталі Забіли для дітей


Вірші Наталі Забіли для дітей

У творчому доробку письменниці майже двісті книжок - вірші, повісті, оповідання, п'єси і драматичні поеми, а також опубліковані у періодичних виданнях десятки вдумливих статей і рецензій. Притаманне їй уміння просто і невимушено розмовляти з дітьми, не сюсюкаючи, не присідаючи навпопічки, знання психології малят, уміння писати зрозуміло й цікаво, лірично й серйозно, подаючи одночасно потрібну інформацію та виховуючи найкращі людські якості, залишають її твори актуальними й досьогодні.
Хоча в перших творах для дітей Наталя Забіла зазнала впливу партійно-агітаційного підходу, так, наприклад, вірші "Вугілля" та "Домни" - це заримовані інформаційні повідомлення про ту чи іншу галузь промисловості, а віршики на кшталт "Хатинки над озером" - про перебування Леніна у Фінляндії, але все ж таки велике поетичне чуття, глибока людська порядність, любов до дітей взяли гору. Тож замовлені партією твори пішли в небуття, а у пам'яті залишились інші - щирі і чесні. 
На таких творах, як "Хатинка на ялинці", "Про Тарасика й Марисю", "Ясоччина книжка", "Катруся вже велика", "Під дубом зеленим", "Веснянки", "Про дівчинку Маринку", "Перший крок", "Малим про велике", "Веселі друзі" та багатьох інших виховувалось декілька поколінь українських дітей. Скількох дівчаток в Україні батьки назвали Ясями! Можливо тому, що у дитинстві вони читали "Ясоччину книжку". Запам'яталися і Олівець-малювець, який багато десятиліть з екрана телевізора навчав малюків пізнавати різнокольоровий світ, дівчинка Катруся, котра "вже велика"... Тож улюблені дітьми твори Наталі Забіли з честю витримують випробування часом.


За матеріалами: http://sofiynist.donntu.edu.ua
 
 
 
 
 
 

Наталя Забіла. "Прабабині казки" (збірка віршованих казок для дітей)                             

Наталя Забіла. Прабабині казки. Збірка віршів для дітей, 1978 р.

Зміст збірки: 

Жолудик
Двое козенят    
Зайчикові пригоди     
Хто сильніший?     
Лисиця й Журавель     
Зайчата і Свиня     
Мавпочка й горіхи     
Чотири пори року 

 

Наталя Забіла, Весела абетка, вірші у картинкахЧудові віршики Наталі Забіли складають веселу абетку, ілюстровану художниками Миколою Пшінкою та Анатолієм Василенком.

 

 

 

Віршовані казки Наталі Забіли

Віршовані казки Наталі Забіли Добірка казочок для дітей від Наталі Забіли: "Вередливі жабки",  "Зайчикова хатка", "Хатинка на ялинці", "Рукавичка", "Сорока-білобока", "Гуси-лебеді", "Черевик, соломинка та булька", "Лисиця та рак", "Плискачик", "Вовк і Козлята", "Корінці та вершки", "Два морози", "Снігуронька".

 

 

 

 

 

Віршовані загадки для дітей (Наталя Забіла)

Наталя Забіла, віршовані загадки для дітей

Віршовані загадки від Наталі Забіли: "Загадки", Лісові загадки - "Клубочок", "Туки-тук", "Вертольотики", "Водяна красуня". 
 
 
 
 
 
 
Наталя Забіла, ілюстрована збірка віршів для дітей, Стояла собі хатка. Художник Лариса Іванова. Вірш Вередливі жабки
"Очеретяна хатина 
біля річечки була, 
і жила у ній родина
не велика, не мала: 
жабка-дід і жабка-бабка, 
мама-жабка, тато-жабка
і веселе маленя жабенятко-жабеня"... 
(Наталя Забіла)
 
Віршована казка Наталі Забіли Зайчикова хатка
"Оселились біля річки

сірий зайчик та лисичка.
Зайчик —в хатці луб'яній,
а лисичка — в крижаній..."  

(Наталя Забіла)


Наталя Забіла. Дванадцять місяців. Цикл віршів. Вірші про місяці року.

"День за днем,
за тижнем тижні –
непомітно лине час.
Різні зміни дивовижні
відбуваються круг нас.
От зима, весна та літо,
осінь, потім знов зима…
Сивий час летить над світом,
і кінця йому нема."

(Наталя Забіла)

Наталя Забіла, ілюстрована збірка віршів для дітей, Стояла собі хатка. Художник Лариса ІвановаДо ілюстрованої українською художницею Ларисою Івановою збірки дитячої поезії Наталі Забіли "Стояла собі хатка" увійшли вірші: "Андрійко-школяр", "Дві білки", "По гриби", "Черепаха", "На нашім лузі", "Маслючок", "Лісові загадки", "Клубочок", "Туки-гук!", "Вертольотики", "Водяна красуня", "Синичка", "Вередливі жабки", "Вівчарик", "Два хлопчики", "Мій коник", "Горобчик і Котик", "Стояла собі хатка", "Золотокудра дівчинка", "Кораблик", "Овечка", "Бабусин песик", "Сиділа раз бабуся", "Загадка", "Дбайлива бабуся", "Кривою стежкою", "Три мисливці", "Жоржик-коржик", "Котик-Воркотик", "Ночанка та Дитянка". Ця збірочка складається з віршів та приспівок Наталі Забіли для дошкільнят чи наймолодших школяриків. Частина з них написана за мотивами англійських народних пісеньок.

 

Наталя Забіла, І читати, й рахувати, збірка віршівЗбірка дитячих віршиків Наталі Забіли "І читати, й рахувати!" : "Анрійко-школярик", "Весела абетка", "Лічилочка", "Веселий рахунок", "Три вишеньки", "Будинок казковий, п'ятиповерховий", "Найкраще число", "Дев'ять квоччиних діток", "Десять яблучок".

Наталя Забіла, дитячі віршики про зимуЗимові віршики Наталі Забіли для дітей: "Перша ялинка", "Випав сніг", "Зима", "В лісі", "Зайчикова ялинка", "Пісенька".

вірші для дітей, Наталя Забіла, Стояла собі хаткаВіршик "Стояла собі хатка" - про бабусю та сто її працьовитих діток.

Про дівчинку, яка усього боялась"Мама яблучка купила,
Щоб Марійка їх поїла,
Щоб Марієчка мала
Здоровенькою була."

(Наталя Забіла)


Останні коментарі до сторінки
«Вірші Наталі Забіли для дітей»:
Тося , 2019-01-07 13:45:59, #
Оновити список коментарів
Всьго відгуків: 1     + Додати коментар
Топ-теми