Міф про заснування Японії


Міф про заснування Японії

 

МІФ ПРО ЗАСНУВАННЯ ЯПОНІЇ

Світ виник миттєво. Боги-камі і матерія дали собі раду: легка і чиста матерія відокремилася від важкої та мутної, утворивши небо і землю. Перші боги з’явилися самі собою та не дали себе побачити. Вони залишалися безстатевими, тому земля являла собою напіврідку багнюку, суміш двох стихій (Інь та Ян). У п’ятому поколінні боги-камі  роз’єдналися на чоловічі і жіночі божества, першими з яких стали бог Ідзанагі та богиня Ідзанамі. Вони отримали від богів-попередників священний спис і настанову перетворити землю на твердь. Вони почали перемішувати багнюку списом, аж доки тверда земля не відокремилася від рідкої води. Так утворились Японські острови. 

Людей боги не створювали, вони виникли самостійно разом з земними камі. Щоб люди почали визнавати богів-камі божества надіслали на острови не одного хороброго камі, які так і не повернулись, аж поки черга не прийшла до внука бога Аматерасу, Нінігі. 
А його внуку, майбутньому імператору Джімму, довелось іти в похід, щоб завоювати царство Ямато, з чого, власне, і починається історія Японії. 

Джімму вчинив завойовний похід на острів Кюсю. В дорозі його зачарував бог в образі ведмедя, і усе військо заснуло. Один з воїнів побачив уві сні, що Аматерасу посилає Джімму чарівний меч, а прокинувшись, воїн знайшов меч і віддав його проводиреві. 
Військо, ведене віщим вороном, продовжило похід. Отримавши перемогу і прийшовши в Ямато, Джімму звів чудовий палац і одружився на місцевій принцесі. Він зійшов на трон в 660 році до нашої ери. День 11 лютого, коли Джімму вступив на престол, відзначається як свято Заснування Японської Імперії. 

 

Міф про заснування Японської Імперії

                                      За матеріалами: https://www.nihonbu.club/

 

 

Дивіться також на "Малій Сторінці":

Міфи та легенди
Міфи складалися в різних народів у сиву давнину, на перших ступенях розвитку людської культури, ще до винаходу письма, до того, як з'явилися науки. Їх можна розглядати як наївні спроби пояснити явища дійсності, що оточувала первісних людей, як спроби витлумачити причини і наслідки цих явищ. Ми відрізняємо міф від літературного оповідання, навіть зовсім фантастичного, бо у міфа не було автора, якоїсь однієї людини, що його б вигадала. Міф — наслідок колективної творчості народу. Міф ми відрізняємо й від дитячої казки, бо він не призначався для дітей, і в його правдивість вірили як ті, хто його переказував, так і ті, хто слухав переказ. Нарешті, міф ми відрізняємо й від власне історичного оповідання. В нашій сучасній мові міфом ми називаємо щось недійсне, неправдоподібне, нереальне, вигадане, таке, чого не було в історичній дійсності.
 
 
Фольклор, народна мудрість, народні притчі
Притча — невелике усне оповідання повчального характеру про якусь життєву пригоду. Вона утверджує перемогу добра, cправедливості. Притчі - це історії, які передаються від серця до серця, відкривають людям почуте, побачене, але найголовніше - душу. Вікова мудрість, що закладена в притчах, перетворює їх на своєрідну книгу життя, яка допомагає нам зрозуміти себе та наше майбутнє.

Останні коментарі до сторінки
«Міф про заснування Японії»:
Всьго відгуків: 0     + Додати коментар
Топ-теми