Олена Пчілка, "Мишача рада"


Олена Пчілка

МИШАЧА РАДА

Казка-оповідання

Зібралися раз миші й почали гомоніти: що таки треба щось думати з тим котом,— бо далі вже видержати не можна! Відколи господиня стала запирати його в хижі та в коморі,— настало чисте горе: то того, то другого в мишачій громаді не долічишся! Та ще ж такий проклятий той кіт, що хоч би ж нападав так, щоб його заздалегідь було чути, а то ж підкрадається так тихесенько, що його й не чуть, та й заляже десь у закамарку так щільненько, що його й не побачиш! А сам же, звісно, і вночі бачить! Тільки заглядить яке мишеня — плиг і зцупив пазурами своїми.
—   Ну  що   ж  би   йому   зробити? — міркують миші далі.
Одні кажуть: «Отруїти». «Та як же його отруїти? — говорять інші: — Трутизни, що господиня — з ласки своєї! — для нас порозкладала, він не їсть (десь-то знає, проклятий, що воно таке), а іншої отрути в нас нема...» Дехто каже: «Устрелити його!» А на сеє інші: «Як? Чим? Нема ж у нас такої зброї!»
Аж тут обізвалася одна миша:
—   Знаєте   що,   панове   громадо?   Давайте   ми йому почепимо на шию дзвіночок, то хоч будемо чути, як він наближатиметься, та й будемо стерегтись! А дзвіночок єсть,— ось тут у коморі коло кінської збруї малесенькі такі дзвіночки, та голосні дуже! Можна одгризти одного — й почепити!
—  От   розумно   придумано! — загукали   інші миші.— Ну, та й дотепно ж! Отже, так і зробим!
Навтішалися миші тією вигадкою, а потім і кажуть:
—   Ну, добре: дзвіночок, то дзвіночок, і одгризти його від шнурка — не штука! А хто ж його котові на шию повісить?..
—   Еге, хто ж повісить?
Зглядаються миші одна на одну — ніхто не озивається. Далі й розлазитись почали, посумувавши... А та мишка, що прираяла ту штуку з дзвіночком, вже й давно втекла.
Ото ж то й ба! Радити спосіб на напасника — не штука, а самому поткнутися супроти лиха — то інша річ!

За матеріалами: Олена Пчілка. "Годі, діточки, вам спать!"  Упорядник О. М. Таланчук.  Художник І. І. Литвин. Київ, видавництво дитячої літератури "Веселка",1991 рік, стор. 104.

 

 

  Більше творів Олени Пчілки на нашому сайті:

Оповідання Олени Пчілки для дітей. Життя і творчість письменниці
Свій письменницький псевдонім Олена Пчілка «позичила» від невсипущих трудівниць-бджілок. Як працьовита бджола, протягом усього життя несла вона в щільник української культури свою посильну працю - художні твори, переклади, активно виступала як видавець, громадський діяч. Її не дуже велика обсягом, але вагома своїм демократичним спрямуванням, гуманістичним змістом, реалістичним відтворенням дійсності літературна творчість посідає почесне місце в історії розвитку української літератури поряд з творчістю українських жінок-письменниць демократичного напрямку - Наталі Кобринської, Дніпрової Чайки (Людмили Василевської), Любові Яновської, Грицька Григоренка (Олександри Косач), Надії Кибальчич, Наталі Романович-Ткаченко.

Останні коментарі до сторінки
«Олена Пчілка, "Мишача рада" »:
Всьго відгуків: 0     + Додати коментар
Топ-теми