"Хлопчик Валь", казка Михайла Слабошпицького


Михайло Слабошпицький

ХЛОПЧИК ВАЛЬ 

Казка 

 

Михайло Слабошпицький, Хлопчик Валь, казка. Художник Наталя Аксьонова


Жив на світі маленький сіроокий хлопчик Валь. 
Було в нього найзаповітніше бажання — мати розумного собаку. Він ніколи не бачив собак, йому тільки читали про них книжки. З книжок Валь узнав, що ці тварини — дуже розумні істоти і віддані друзі. Тому він їх і полюбив. 
Якогось дня Валь проснувся і вирішив, що піде шукати собі собаку. Він не знав, де вони водяться, а тому подумав, що шукати їх треба в лісі. 
І він пішов у ліс. А там йому зустрівся Гном-чарівник. 
— Ти чом тут ходиш, хлопчику Валь? — запитав Гном. 
— Я шукаю собаку,— сказав йому Валь.— А ти звідки мене знаєш? 
— Я всіх знаю,— відповів Гном. 
— А хто ж ти такий? — запитав Валь. 
— Я найстаріший і найдобріший гном на світі. Я все знаю, я все можу. 
— Як тобі добре,— мовив, зітхнувши, Валь.— Ти можеш мати все, що схочеш. 
— А я нічого не маю, бо не хочу мати. Я живу лише для того, щоб виконувати людські бажання. 
— Ой, то ти можеш мені допомогти? 
— Можу. І допоможу. 
Гном покрутив свого зеленого вуса, схожого на лісову траву, суворо поморщив схожого на гриб носа і запитав: 
— А ти знаєш, що собаку треба любити? 
— Знаю і любитиму. 
— От і добре,— полагіднішав Гном,— буде тобі собака Гном заклав два пальці в рота і тихенько свиснув. Враз на той свист з'явився яскравий, мов райдуга, дятел. Він сів на замшіле Гномове плече і допитливо подивився на хлопчика. Очі його світилися проти сонця, як два маленьких ліхтарики. 
— На суничній галявині живе самотній, усіма забутий собака. Лети до нього і скажи, що хлопчик Валь хоче з ним потоваришувати,— попрохав дятла Гном. 
Валь навіть не встиг здивуватися, що дятел розуміє людську мову, а птах уже спурхнув з Гномового плеча. 
Тільки-но встиг Валь переповісти Гномові, що, як виросте, вивчатиме життя всяких тварин і вже читає про них книжки, аж тут і з'явився собака. 
Він був великий, волохатий. І очі в нього були великі й сумні. Він довго дивився на Валя, а потім підійшов і став обнюхувати його руки. 
Валь погладив його по голові, а потім присів і сказав собаці на вухо: 
— Ти найкращий собака на світі. Давай дружити. Собака лизнув хлопчикову щоку і поклав йому голову на плече. 
— А чом у тебе такі сумні очі? — запитав собаку Валь. 
— Цей собака колись товаришував з одним хлопчиком. Той хлопчик був дуже жорстокий. Він бив собаку палицею, стріляв у нього з рогатки. Терпів-терпів образи собака, а потім терпець йому увірвався, і покинув він свого кривдника. Відтоді жив у лісі самотньо і виглядав собі друга. А тепер ви одне одного знайшли. Шануйтеся і допомагайте одне одному в біді,— сказав Гном,— тоді назавжди залишитеся друзями. 

Михайло Слабошпицький, Хлопчик Валь, казка. Художник Наталя Аксьонова


— Дякую тобі, добрий Гноме,— промовив хлопчик Валь. І собака теж подякував Гномові своєю мовою. А Гном знав і людську мову, і мову рослин та тварин. Він щось сказав собаці мовою тварин, а коли Валь допитливо подивився на нього, Гном пояснив: 
— Я розповів йому, що ти добрий і чемний хлопчик і що ти давно хотів дружити з розумним собакою. Він же твоїх слів не зрозумів, тільки повірив твоєму голосу... 
Попрощалися вони з добрим Гномом і пішли додому. 
Відтоді завжди всі бачать собаку і хлопчика Валя разом. І всі кажуть, що вони друзі-нерозлийвода. Вони навіть у футбол грають удвох. Собака став найкращим воротарем у дворі. І А недавно до них прилетів з лісу дятел. Він сказав собаці, що на новорічну ялинку до них у гості прийде добрий Гном. 
Валь ще того не знає, але як же він зрадіє, коли під яскравими вогнями ялинки раптом опиниться добрий Гном. А на вершечку ялинки примоститься Гномів друг дятел і весело дивитиметься на них своїми схожими на ліхтарики очима. 
У сіроокого хлопчика Валя добре серце. 
А Гном-чарівник завжди приходить тільки до того, у кого добре серце. 

 

Михайло Слабошпицький, Хлопчик Валь, казка. Художник Наталя Аксьонова


За матеріалами: Михайло Слабошпицький. "Хлопчик Валь". Збірка. Оповідання та казка. Художник Наталя Аксьонова. Київ, видавництво «Веселка», 1989 рік, стор. 28 - 31.

 

 

 

Більше творів Михайла Слабошпицького на нашому сайті:

Ілюстровані оповідання Михайла Слабошпицького: "Чудасія на балконі", "Папуга з осінньої гілки", "Яблуня при вікні", "Золоті бджоли", "Васильків портрет", "Костик, море і дельфін", "Норвезький кіт у намисті",  "Що ж буде з Костиком?", "Мій друг лелека", "Цікаве рибеня", "Пташині вісті", "Риба від діда Остапа", "Зоряний цвіт", "Де туман живе", "Зайчик, що вважав себе сміливцем", "Хата, де жили страхи", "Папуга з осінньої гілки", "Цінь-Цвірінь", "Славко й Жако", "Екскурсія в зоопарк", "Молода зима"​. Малювали картинки до книжок відомого українського прозаїка, критика, літературознавця та публіциста Михайла Слабошпицького художники: Наталія Аксьонова, Олексій Міщенко, В. І. Анікін.

Казки Михайла Слабошпицького

Михайло Слабошпицький"Хлопчик Валь", "Цінь-цвірінь", "Зайчик, що вважав себе сміливцем" - ілюстровані казки Михайла Слабошпицького для малят​.
 

 


Останні коментарі до сторінки
«"Хлопчик Валь", казка Михайла Слабошпицького»:
Всьго відгуків: 0     + Додати коментар
Топ-теми