Твори Костянтини Малицької (Віри Лебедової, Чайки Дністрової).


Костянтина Малицька, Віра Лебедова, Чайка Дністрова. Вірші для дітейКостянтина Іванівна Малицька (літературні псевдоніми Віра Лебедова, Чайка Дністрова; 1872 — 1947) — українська письменниця, педагог, діячка культурно-освітніх товариств у Галичині. Найбільше прославилась як автор популярних пісень «Чом, чом, чом, земле моя…», «У Січі, у Січі гуртуймось брати». ( інші псевдоніми та криптоніми: Горський Стефан; Кропивницька Віра; Лебедів Віра; Лебедова Віра; Лужанська Віра; Чайка Дністрова; Растик; Vanellus; Кр. Софія; В. Л.; К.; К. М.; К. М…; к. м.; М.; М-а; М-ка К.; Віра Л.)

Костянтина Малицька народилась 30 травня 1872 року в селі Кропивник (зараз Калуського району Івано-Франківської області). Батько майбутньої письменниці був священиком. Зі священицького роду (Гетьманчуків) походила й мати Олена. Навчалася Костянтина у початковій та виділовій школах Станіслава, пізніше – у Львівській державній семінарії. Саме там вона починає віршувати. При катедрі святого Юра у Львові знаходилася багата бібліотека, книгами з якої послуговувалася Костянтина Малицька.
У 1892 р., завершивши навчання у Львові, вона їде до Галича і там одинадцять років працює вчителькою. Також вчителювала на Буковині (Лужани) та у Львові в дівочій школі Українського Педагогічного Товариства. Брала активну участь у громадсько-політичному житті, засновувала хори, читальні «Просвіти», товариства тощо, працювала в педагогічних товариствах «Рідна школа», «Крайове товариство охорони дітей і опіки над молоддю»

1912 спільно з М. Білецькою дала почин для заснування фонду «На потреби України», що був матеріальною допомогою для УСС 1914 р. У 1914 інтернована російською окупаційною владою до Красноярська, де стала першою вчителькою української школи імені І. Котляревського. Після п'ятирічного перебування в Сибіру Костянтина Іванівна у 1920 р. повернулася до Львова, де знову почала працювати в школі імені Тараса Шевченка.

Костянтина Малицька відома як дитяча письменниця, авторка поезій, оповідань й сценаріїв, зокрема «Малі герої», «Гарфа Леїлі»; авторка багатьох січових пісень. Друкувала твори в журналах «Молода Україна», «Світ дитини», «Зоря», альманахах «Нова хата», «Учитель», «Жіноча доля», сатиричному часописі «Комар» та інших виданнях. Була редактором дитячого журналу «Дзвінок» (Львів). Писала статті на педагогічні і громадські теми, робила переклади.
У радянський час, з 1939 року вона працювала старшим бібліографом Наукової бібліотеки імені В. Стефаника, укладала універсальний покажчик дитячої літератури. Пішла з життя поетка у Львові 17 березня 1947 року.

 

 

 

 

казка-легенда для дітей, Як Ангел розмалював Щиглика, Віра Лебедова, Чайка Дністрова, Костянтина Малицька "Коли Господь творив світ, то подбав і про те, щоб на ньому були пташки. Кожному пташкові дав ніжки, щоб ходив, крила, щоб літав, дзьобика, щоб їв, і горлянку, щоб співав. А тоді покликав ангелика, дав йому кошик з порожніми черепашками, до кожної налив іншої фарби і сказав: "Помалюй їм пір’я!" От і став ангелик малювати пташків...."  (Костянтина Малицька)

 

Вірші для дітей, вірші про Тараса Шевченка, Костянтина Малицька, Поклін Кобзареві
"Коли широка вся Україна

Святкує пам'ять свойого Сина,
І ми, найменші Вкраїни діти,
Поклін приходим Йому зложити..."  

(Костянтина Малицька)


Добірка віршів Костянтини Малицької (Віри Лебедової)Відомі поезії (пісні) Костянтини Малицької (Віри Лебедової): "Взяв би я бандуру", "Поклін Кобзареві", "В Маркіянові роковини", "Чом, чом, чом, земле моя", "Зимова казка", "З Новим роком", "Далеко!".

вірші для дітей, Костянтина Малицька, Віра Лебедова, Чом чом чом земле мояБагато років тому поетеса Костянтина Малицька (Віра Лебедова) написала вірш «Чом, чом, земле моя...», а композитор Денис Січинський створив музику. Так народилася і полинула по Україні пісня. Згодом вона стала народною, бо її полюбив і назвав своєю весь народ. Спіівають цю пісню не лише у нас на Батьківщині, а й у далекій Америці та Канаді, куди доля закинула тисячі наших земляків. Найкращі, святі почуття будить вона у слухачів. Дивіться текст поезії Костянтини Малицької, ноти пісні та відео.

Січові пісні Віри Лебедової (Костянтини Малицької)Вірші-пісні Костянтини Малицької (Віри Лебедової): "Марш січовий", "Марш соколів", " В Січ ставай", "Вгору прапор", "Січ у поході", Січовий поклик", "У Січі! У Січі гуртуймося, брати", "Поставали козаченьки", "З Новим роком".

 

 

 


Останні коментарі до сторінки
«Твори Костянтини Малицької (Віри Лебедової, Чайки Дністрової). »:
Всьго відгуків: 0     + Додати коментар
Топ-теми