"Калинка" - оповідання Галини Демченко для дітей


Галина Демченко

КАЛИНКА

Галина Демченко, короткі оповідання для дітей, Калинка

Колись давно-давно в одному селі жила привітна и ласкава дівчинка. Звали ту дівчинку Калинкою. Дуже вона любила квіти. Яких тільки квітів не росло у неї по підвіконню! Їх вона попереносила з лісу. Видно, й рослинам була до вподоби ця маленька дівчинка, бо ще жоден кущик, жодне стебельце не зів’яло. Всі люди в селі любили Калинку за її добре та щире серце.
Навесні Калинка, як завжди, пішла в ліс. Нелегко було їй сюди добиратися. Довгий курний шлях пролягав од села до лісу. А обабіч ні деревця, ні кущика. «Дай,— думає Калинка,— посаджу тут щось, нехай росте». Так і зробила. Викопала в гущавині лісу тонісіньке стебельце і посадила край шляху. А щоб прийнялося воно, Калинка аж від своєї хати з криниці воду носила та поливала.
Звеселилося стебельце. Росло ноно в гущавині, ніколи не бачило ясного сонечка й водиці не пило доволі. А тут, на привіллі, швидко розрослося у великий крислатий кущ. Іде якось шляхом подорожній. Стомився, піт витирає. Бачить — рясний кущ. Підійшов ближче. Під кущем трава зеленіє. Польові квіти привітно голівками кивають. Пташечки між віттям радісно щебечуть.
Ну, як ти не сядеш тут перепочити?
Усміхнувся весело-весело подорожній і сказав:
—    Спасибі тим роботящим рукам, що цей кущик посадили, і тому доброму серцю, що його викохало!
Тут увесь кущик немов од сну стрепенувся. Гіллячки напружились, листячко поширшало.
Гульк — і враз укрився ніжним білим-білим цвітом.
Дивиться перехожий — що ж воно далі буде? Обсипався цвіт, а замість нього ягоди червоні, як намистини виблискують. І дивно — в кожній ягідці заховане зернятко, схоже на маленьке серце.
Прийшла й Калинка до свого улюбленця — і здивувалась. Звідки такі зернятка?
А кущ нахиляється до неї і шепоче:
—    Це на згадку про твоє добре серце. А щоб люди тебе не забули, подаруй мені своє ім’я, Калинко.
Відтоді всі так і називають той кущ, ту рослину — калиною.

За матеріалами: "Мій краю рідний". Збірка. Укладачі: Антоніна Дідковська, Валентина Крушинська. Художники: Лілія Дегтярева, Павло Крисаченко, Олександр Михнушов. Київ, "Радянська школа", 1986, стор. 153.

 

Більше оповідань Галини Демченко на нашому сайті:

Маленькі дитячі оповідання Галини Демченко
Добірка коротеньких оповідань Галини Демченко: "Зима", "Спасибі лісникові!", "Красно дякуєм за хліб!", Калинка", "Горобина".
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Інші твори Галини Демченко:
 
Ілюстровані загадки-віршики Галини Демченко
Віршовані загадки з картинками (художник - невідомий) від української поетеси Галини Демченко про ялинку, гриби, корову, павучка, вареники, мак, їжачка, жабку, комаря та песика.

 

Веселі віршики-вигадки від Галини Демченко для малят
Веселі дитячі віршики від Галини Демченко з різних збірочок: "Як одягнувся кіт", "Зажурилась білочка", "Мишенята-кухарята", "Сидить котик на припічку", "Рукавиці", "Коники-музика", "Панчішки", "Новосілля", "Водичка", "Калачі", "Білочка", "Таня", "І нащо хвоїнки?", "Ялинка", "Юрасева іграшка", "Боровичата", "Тане сніжок", "Весняні струмочки". 

Останні коментарі до сторінки
«"Калинка" - оповідання Галини Демченко для дітей»:
Всьго відгуків: 0     + Додати коментар
Топ-теми