Зірка Мензатюк, "Український прапор" (пізнавальне оповідання зі збірки "Казочки-куцохвостики")


"Казочки-куцохвостики" - приголомшливий збірник казок для малечі, який включає в себе багато коротких і веселих казок. Ці повчальні казки не тільки потішать і розвеселять дітей, а й допоможуть дізнатися багато пізнавальної інформації - про дні тижня, кольори веселки, ноти, фази місяця, чому Новий Рік починається в січні, і про що свідчать кольори українського прапора. А напрочуд добродушні і симпатичні акварелі Світлани Хміль зроблять читання дуже приємним. Автор книжки - Зірка Мензатюк, лауреат премії імені Лесі Українки, чиї книги стали бестселерами в український дитячої та підлітковий літературі останнього десятиліття.

 

Зірка Мензатюк, Казочки-куцохвостики. Збірка казок для дітей. Український прапор. Казка-оповідання. Ілюстрації Світлани Хміль

 

Зірка Мензатюк

УКРАЇНСЬКИЙ ПРАПОР

 

Зірка Мензатюк, Казочки-куцохвостики. Збірка казок для дітей. Український прапор. Казка-оповідання. Ілюстрації Світлани Хміль

 

Марійка сиділа й малювала. Спочатку взяла блакитний олівець:
—  Хай небо буде погідне, ясне! — сказала вона й намалювала небо.
— У небі хай сяє сонечко, — сказала вона і взяла жовтий олівець.
Намалювала сонце, і небо повеселішало.
А внизу поле, чорне та сумне.
— Розвеселімо його! — мовили жовта і блакитна барви.
Взялися за рученьки і злинули додолу: одна блакитним дощиком, друга — ясним проміннячком.
Зірка Мензатюк, Казочки-куцохвостики. Збірка казок для дітей. Український прапор. Казка-оповідання. Ілюстрації Світлани ХмільУ чорній землі спала насінинка. Пробудилася та й каже:
— Як мені хо́роше! Дощик мене напоїв, сонечко зігріло. 
Буду я проростати.
І над землею піднявся зелений паросток. І другий піднявся, і третій, і тисяча тисяч веселих зелених паростків!
— Тепер же я знаю, — засміялася Марійка, — де жовте і блакитне удвох, там настає весна! Бо разом вони дають зелену барву.
Відклала олівці і замилува́лася. Гарна жовта барва з блакитною! Як сонечко з небом. Як волошка з пшеницею. Як наш прапор. 

 

 

За матеріалами: Зірка Мензатюк. "Казочки-куцохвостики". —  Львів, "Видавництво Старого Лева", 2006. Ілюстрація Світлани Хміль.

Джерело: Хрестоматія сучасної української дитячої літератури для читання в 1, 2 класах серії «Шкільна бібліотека». Укладання Тетяни Стус. Львів, "Видавництво Старого Лева", 2016, стор. 45 - 46.

 

 

  Більше творів Зірки Мензатюк на нашому сайті:

Зірка Мензатюк, казки для дітей
"Колись малою я любила читати, сидячи на горісі. Гілля навколо було мов зелене шатро, я опинялася мовби в інакшому, таємничому світі. А ще, правду кажучи, я ховалася. Батьки не схвалювали мого читання-всього-підряд. Тепер розумію чому. Книжки — як друзі. Є серед них надійні і справжні. Є й такі, на які просто марнуєш час." (Зірка Мензатюк)

Останні коментарі до сторінки
«Зірка Мензатюк, "Український прапор" (пізнавальне оповідання зі збірки "Казочки-куцохвостики")»:
Всьго відгуків: 0     + Додати коментар
Топ-теми