"Зима очима художника" - художній опис картини «Зимова хата» Василя Непийпива (мистецтвознавець Елла Бєлкіна)


ЗИМА ОЧИМА ХУДОЖНИКА

Зима очима художника. Картина Зимова хата, яку написав відомий український художник Василь Непийпиво

 

Розглянь репродукцію картини «Зимова хата», яку написав відомий український художник Василь Непийпиво. Що ти відчуваєш, дивлячись на цю картину? Спробуй визначити колір снігу. Уяви цей кугочок села навесні, восени. Що ти побачив і почув? 
Почитай, як розповіла про цю картину мистецтвознавець Елла Бєлкіна.

 

"Давно це було. У селах під солом’яними стріхами стояли хатинки. Маленькі віконця, наче здивовані оченята, поглядали на рідні подвір’я. Жили в тих хатинках наші прадідусі та прабабусі. Жили собі у злагоді тихо, неквапливо, особливо взимку.
Якось пізнім вечором йшов стежиною повз сільські подвір’я художник. Щойно випав сніг. Він скрипів під ногами, переливався срібно-голубими барвами під місячним сяйвом.
Ураз художник уповільнив ходу й зупинився, вражений тишею та красою зимового вечора.
Зупинився, прислухався, придивився. Побачив він «заквітчані» інесм дерева, хатинку під пухнастою шапкою снігу, з-під якої блимали гарячі вогники віконець. Замилувався.
Помандрував його погляд за вогниками аж на самісіньку гору, де відпочивав стомлений роботою вітряк, і здалося йому, що хатинки танцюють повільний новорічний танок. Відчув художник мінливу тишу. Все затихло, не ворухнеться.
Золотавий місяць гойдався, ніби наспівував пісеньку для зірочок: «Спи, моя зіронько, спи...».
Прийшов художник додому і намалював живописну картину чарівного сільського пейзажу." (Елла Бєлкіна)


Подивися уважно на картину та додай до її опису щось своє, про що не згадала Елла Бєлкіна. Склади свій опис картини «Зимова хата» за таким початком: «Як гарно ввечері взимку. Небо...»

За матеріалами: Хорошковська О. II., Воскресенська Н. О., Воскресенська К. О. Літературне читання. Українська мова для загальноосвітніх навчальних закладів. Підручник для 4 класу. Київ, Видавництво «Освіта», 2015, стор. 98 - 99.


Останні коментарі до сторінки
«"Зима очима художника" - художній опис картини «Зимова хата» Василя Непийпива (мистецтвознавець Елла Бєлкіна)»:
Всьго відгуків: 0     + Додати коментар
Топ-теми