Дитячі казки від Михайла Жука


Михайло Іванович ЖукМихайло Іванович Жук народився за старим стилем 20 вересня (за новим — 2 жовтня) 1883 року в степовій Таврії, у Каховці, в родині маляра-майстрового. Йому рано довелося розпочати трудове життя. З восьми років працював на сезонних роботах на Дніпрі: здирав кору з колод на плотах.

У пам'яті хлопчика закарбувалися спогади 115-річного прадіда, який носив оселедець, знав багато цікавих історій з минувшини і дотепно їх переповідав. Від нього, мабуть, і передалася ця здібність майбутньому поетові та художнику, котрий ще в дитинстві почав складати вірші, частівки та бувальщини. У 9-річному віці Михайла віддали «у науку» до місцевого майстра Меліхова, де він фарбував паркани, підмальовував вивіски та образи, викреслював паркети на підлогах.

1896 року разом з батьками М.Жук приїжджає до Києва. Там вступає до художньої школи Миколи Мурашка — українського маляра й педагога, що 1875 року заснував свій відомий навчальний заклад, в якому розкриваються непересічні здібності Михайла Жука, він виділяється як один із найбільш обдарованих і перспективних учнів.

Навчання на факультеті монументально-декоративного живопису в Кракові Михайло Жук завершив весною 1904 року з двома срібними медалями.

Протягом 1905-1906 років він активно пише прозові й поетичні твори. У цьому його підтримував М.Коцюбинський, виступив першим рецензентом його літературних творів, сприяв у їх публікації.

Михайло Жук залишив творам для дітей, сам же він їх ілюстрував: це книжки казок і оповідань "Ох" (1908), "Правда та неправда" (1920), "Дрімайлики" (1923), "Прийшла зима" (1927), "Годинник" (1928).


"Було колись давним-давно на світі,
Як дід і баба на селі жили.
Ходив той дід в старій, подертій свиті,

А в баби лати навкруги цвіли.
Хазяйства в них - одна Рябенька Курка,
Та співунець, та рвані постоли..." (Михайло Жук)


Останні коментарі до сторінки
«Дитячі казки від Михайла Жука»:
Всьго відгуків: 0     + Додати коментар
Топ-теми