Дитячі вірші Валентини Каменчук


Валентина Віталіївна Каменчук – українська поетеса, перекладач, член Національної спілки письменників України.

 

Валентина Віталіївна Каменчук – українська поетеса, перекладач, член Національної спілки письменників України.  Працює старшим науковим співробітником у Національному музеї літератури України. Пише поезії для дітей та дорослих. Автор статей з проблем сучасної української літератури для дітей. Перекладає з болгарської мови.


* * *


Село Дружня на Бородянщині Київської - мальовниче, тихе, розташоване неподалік від залізниці. Тут 11 квітня 1956 року у родині робітників народилася Каменчук Валентина. Потяг до поетичного слова в неї виявився з раннього дитинства. Свій перший вірш написала у 6 років. Початкову освіту здобула у Бородянській неповній середній школі. Ще школяркою у дівчини прокинулась неабияка зацікавленість до літератури, коли дізналася, що при районній газеті «Вперед» є літературна студія, з великим бажанням почала її відвідувати. Закінчивши десятирічку, Валентина працює звукорежисером на обласному радіо, а вечорами відвідує підготовчі курси. Успішно здавши екзамени, у 1974 році стає студенткою факультету журналістики Київського національного університету імені Тараса Григоровича Шевченка. Ще під час навчання на факультеті журналістики вийшла перша збірка поетеси – «У чаплі буде свято».

Після закінчення університету у 1980 році працює в Переяславському історико-культурному заповіднику. Пише вірші для дітей. У дитячу літературу її привів Михайло Стельмах, який і порадив їй писати для дітей. З 1984 році Валентина Віталіївна працює у видавництві «Веселка» редактором дитячої літератури. Нині вона – старший науковий співробітник у Національному музеї літератури.

За рекомендацією класика української літератури Дмитра Білоуса, Валентину Каменчук було направлено у Болгарію, де вона вивчала болгарську мову при Софійському університеті Святого Климента Охрицького.


* * *


Вірші та казки Валентини Каменчук  друкувалися у газетах «Молодь України», «Молода гвардія», у часописах «Малятко», «Барвінок», «Колобок», «Веселка» та інших виданнях. Валентина Каменчук уклала антологію болгарської поезії для дітей. Переклала українською мовою низку творів болгарських письменників, зокрема В. Петрова, Х. Радевського, С. Пенчевої, А. Мілакова, І. Цанєва. Уклала антологію болгарської поезії для дітей.

У своїх поезіях поетеса художньо осмислює сучасне життя. У дитячій поезії почувається комфортно, й від творчого спілкування з маленьким читачами дістає справжню насолоду. Її літературно-критичні публікації можна прочитати на сторінках газети «Літературна Україна» та часопису «Дніпро».

* * *

Збірки поезій Валентини Каменчук:

«У чаплі буде свято» (1976), «Веселка»;
«Ходімо з нами по гриби» (1979), «Веселка»;
«Носять зайчики гостинці» (1981), «Веселка»;
«Чому ведмедик зажуривсь» (1991), «Веселка».

За матеріалами: http://labs.journ.univ.kiev.ua/

 

 

 
 

Валентина Каменчук. Як лиска голосок собі кувала. віршована казка. Малюнок Олександра Кошеля"Прийшла лиска —
Руда кіска
У село до коваля
І тихенько промовля:
—    Чи могли б ви,
А чи ні
При ковадлі, при вогні
Голос викувать мені?.." 

(Валентина Каменчук)


Валентина Каменчук. Носять зайчики гостинці. Ілюстрована збірка віршів. Малюнки Олеся ТкаченкаВіршики української поетеси Валентини Каменчук про чарівний світ природи та цікаві пригоди малят: "Їздив заєць до млина", "Ішов Сонко стежинкою...", "Хочу підрости", "Веселий пароплав", "Голкастий піджак", "Екскурсія", "Юна травичка", "Тигрик і я", "Я вже не маленька", "Світличка", "Осінній шум", "Вересень", "Коники гривасті", "Зайчикові вуха".

Валентина Каменчук. Чому ведмедик зажурився. Ілюстрована збірка віршів. Малюнки Олександра КошеляВірші для малят від сучасної української поетеси Валентини Каменчук: «Мову рідну, слово рідне...», "Чому ведмедик зажуривсь", "Як лиска голосок собі кувала", "Дві сопілки", "Розмова з кленом", "Клубочки", "Джмелик учиться читати", "Хто зіроньку дістане", "Малюнок", "Жук-рогач", "Цапки", "Черевики", "Майстер", "Весела криниця", "Новосілля у Лиса", "Сніданок", "Уперше", "Дід Туман", "Йде осінь", "Обнова", "Вітряк", "Я проводжала літечко", "Заметіль", "Ковзанка", "Новорічна пісенька вовка".

 


Останні коментарі до сторінки
«Дитячі вірші Валентини Каменчук»:
Всьго відгуків: 0     + Додати коментар
Топ-теми