Володимир Самійленко, поезії та прозові твори


Володимир Самійленко, поезії та прозові твори"... В умовах жорстокого національного гніту, «під страшним російським режимом, під яким не можна було навіть говорити рідною мовою, майже нічого не можна було писати, а тим більш мати свою пресу, школу й урядування», як згадував Володимир Самійленко, минуло майже все його життя. Тільки два місяці ще в студентські роки він міг відчути, що значить бути вільним, і то завдяки громаді київської української інтелігенції, яка дала йому кошти на поїздку до Галичини. «Дивно було почувати, що над твоєю душею не стоїть російський жандарм, що за одне непевне слово може тебе заарештувати й запроторити бог зна куди». То була відносна воля. Через два роки Самійленків товариш по університету А. Маршинський під час такої ж подорожі разом з Франком, Павликом та іншими, хоч ненадовго, та все ж і там потрапив за грати. Імперські амбіції цісарської австро-угорської бюрократії щодо поневолених народів у своїй суті були дзеркальним відображенням амбіцій царського російського державного апарату, тільки що проявлялися в більш витончених, конституційних, парламентських формах. Володимиру Самійленку властива органічна єдність особисто пережитого і змісту ним написаного в усіх жанрах його літературної творчості — в ліриці, сатирично-гумористичних поезіях, прозових фейлетонах та оповіданнях, драматичних творах і навіть у статтях та рецензіях..." (М. Г. Чорнопиский)

За матеріалами: Володимир Самійленко. Поетичні твори. Прозові твори. Драматичні твори. Переспіви та переклади. Статті та спогади. Київ, "Наукова думка", 1990, стор. 10.

 

 

---------------------

 

 

"Був колись смутний чоловік, такий смутний, що ніхто ніколи не бачив усміху в його на виду, не помічав, щоб очі його загорілись веселим блиском. Не чути було від його веселих жартів або дотепних пустощів. Дехто казав, що він був злий. Але він зовсім не був злий; він тільки був смутний і через те не сміявся й не жартував. Його брати не любили його, бо вони були веселі, а він був смутний! Коли вони раділи, добувши собі що-небудь, він бачив, що вони забули про тих, що не можуть добути нічого, і він був смутний, бо не мав сили радіти. І брати не стали ділитись із ним своїми радощами, кажучи, що його не тішить щастя других. Але він бажав щастя другим; тільки він бачив так його мало в людях, а тому щастю, що він бачив, він знав правдиву ціну, і не могло його втішати те, що він бачив..."(Володимир Самійленко)

 

---------------------

 

 

Україна, рідний край - у віршах та піснях Володимира Самійленка

Вірші та пісні про Україну від Володимира Самійленка: "До неньки", "Привіт Буковині", "Україні", "Гей, за наш рідний край", "Україна" (марш).

 

Поезії Володимира Самійленка, присвячені Тарасові Шевченку

Вірші Володимира Самійленка про Тараса Григоровича Шевченка: "На роковини смерті Шевченка", "Вінок Тарасові Шевченку в день 26 лютого", "Українська мова" (Пам'яті Т. Г. Шевченка), "26 лютого".

 

Володимир Самійленко, "Вечірня пісня" (вірш)

"Тихесенький вечір
На землю спадає,
І сонце сідає
В темнесенький гай..." 
(Володимир Самійленко)

"Давно колись малим хлоп'ям, 
Бувало, дивлячись на зорі,
Я часто-часто прагнув сам 
Між їх поринути в просторі.

Я думав: там щасливий край, 
Там невідомі наші болі,
Туди летить у тихий рай 
Душа намученая долі..."

(Володимир Самійленко)

"Округ Сонця шлях широкий 
В неоміряних краях,—
Там планета лічить роки,
Оббігаючи той шлях.

Споконвіку і довіку 
Ходить колом без кінця,
Шлях без міри, вік без ліку 
Їй надано від творця...."

(Володимир Самійленко)

Сатиричні твори Володимира Самійленка: "Істинно руські заслуги", "Щасливий край" ("Ельдорадо").

"Веселиться земля,
Зеленіють поля,
Розвилися гаї і діброви; 
Соловейко в садку 
Тьохка пісню дзвінку;
Од квіток дух несеться чудовий..."

(Володимир Самійленко)

"Свято веселеє нас привітало,
Свято, найбільш укохане в народі,
Будьмо ж веселі, журитися годі,
Набік лихеє, кого що спіткало,—
В святий вечір..."

(Володимир Самійленко)

"Два хлопці укупі стояли,
А третій дививсь оддалі,
Як ті гаряче розмовляли
Про долю своєї землі..."

(Володимир Самійленко)

"Пам'яті Т. Г. Шевченка

Діамант дорогий на дорозі лежав,-
Тим великим шляхом люд усякий минав,
І ніхто не пізнав діаманта того.
Йшли багато людей і топтали його..."

(Володимир Самійленко )

 


Останні коментарі до сторінки
«Володимир Самійленко, поезії та прозові твори»:
Всьго відгуків: 0     + Додати коментар
Топ-теми