В'яжемо своїми руками шапочку, прикрашену намистинками (розмір 57—58)


Шапочка, прикрашена намистинками

(Розмір 57—58)

В'яжемо своїми руками шапочку, прикрашену намистинками. Узор ромбикиПряжа: шерстяна — 150 г шерсті (кольору, який вам пасує) № 6/2 в 2 нитки. Спиці: № 3,5 і 5.
Щільність в'язання для узору «ромбики» на спицях № 5: по горизонталі — 1,7 петлі в 1 см, по вертикалі — 2,5 ряду в 1 см.

Шапочку виконано узором «ромбики» і прикрашено намистинками, вшитими в «ромбики».
Закот шапочки зв’язано панчішною в’язкою у вигляді рукава.

Узори для в'язання: панчішна в’язка (лицьова гладь) та «ромбики».

Для виконання зразка узору «ромбики» набираємо 18 петель (число петель має ділитися на 16 плюс 2 крайні петлі). В’яжемо за схемою, яку наведено на рис. 269:

 

В'яжемо своїми руками шапочку, прикрашену намистинками. Узор ромбики. Схема узору ромбики.

Рис. 269. Схема до узору.

У виворітних рядах, знімаючи петлі непров’язаними, нитку залишаємо перед знятими петлями.
1-й ряд — 2 виворітні, 1 лицьова і виворітна, схрещені праворуч, 1 лицьова і виворітна, схрещені ліворуч, 2 виворітні, 2 лицьові, 3 виворітні і т. д.
2-й і 6-й ряди — 3 лицьові, 2 петлі знімаємо, 5 лицьових, повторюємо два рази: 1 петлю знімаємо, 2 лицьові.
3-й ряд — 1 виворітна, 1 лицьова і виворітна, схрещені праворуч, 2 виворітні, 1 лицьова і виворітна, схрещені ліворуч, 4 виворітні, 2 лицьові, 3 виворітні.
4-й ряд — 3 лицьові, 2 петлі знімаємо, повторюємо два рази: 4 лицьові, 1 петлю знімаємо, потім 1 лицьова.
5-й ряд — 1 виворітна, 1 лицьова і виворітна, схрещені ліворуч, 2 виворітні, 1 лицьова і виворітна, схрещені праворуч, 4 виворітні, 2 лицьові, 3 виворітні.
7-й ряд — 2 виворітні, 1 лицьова і виворітна, схрещені ліворуч, 1 лицьова і виворітна, схрещені праворуч, 5 виворітних, 2 лицьові, 3 виворітні.
8-й і 16-й ряди — 3 лицьові, 2 петлі знімаємо, 6 лицьових, 2 петлі знімаємо, 3 лицьові. 
9-й ряд — 3 виворітні, 2 лицьові, 5 виворітних, 1 лицьова і виворітна, схрещені праворуч, 1 лицьова і виворітна, схрещені ліворуч, 2 виворітні.
10-й і 14-й ряди — повторюємо два рази: 2 лицьові, 1 петлю знімаємо, потім 5 лицьових, 2 петлі знімаємо, 3 лицьові.
11-й ряд — 3 виворітні, 2 лицьові, 4 виворітні, 1 лицьова і виворітна, схрещені праворуч, 2 виворітні, 1 лицьова і виворітна, схрещені ліворуч, 1 виворітна.
12-й ряд— 1 лицьова, повторюємо два рази: 1 петлю знімаємо, 4 лицьові, потім 2 петлі знімаємо, 3 лицьові.
13-й ряд — 3 виворітні, 2 лицьові, 4 виворітні, 1 лицьова і виворітна, схрещені ліворуч, 2 виворітні, 1 лицьова і виворітна, схрещені праворуч, 1 виворітна.
15-й ряд — 3 виворітні, 2 лицьові, 5 виворітних, 1 лицьова і виворітна, схрещені ліворуч, 1 лицьова і виворітна, схрещені праворуч, 2 виворітні.
17-й ряд — узор повторюємо з 1-го ряду.

 

Виконання 

На спиці № 5 набираємо число петель, що дорівнює мірці обхвату голови (57 см), тобто 98 петель, і пров’язуємо спочатку б см панчішною в’язкою, а потім 4—6 рядів резинкою ІхІ на спицях № 3,5.
Після цього знову переходимо на спиці № 5 1 в’яжемо шапочку узором «ромбики». 
Через 15 см від резинки починаємо убавляти петлі, пров’язуючи в кожному четвертому ряду по 2 петлі разом виворітною між «ромбиками», а в останній раз — по 2 петлі разом лицьовою. 
Всього в'яжемо 4 ряди з убавлянням петель.
Решту петель пров’язуємо по дві разом лицьовою і, перезнявши на голку з ниткою, стягуємо їх.

Зшиваємо шапочку вертикальним трикотажним швом (див. с. 28 «Трикотажні шви») до закоту по лицьовому боку роботи, а потім — по виворітному.

Готовий закот загортаємо у вигляді рулика і прикріплюємо до шапочки невеликими вертикальними стібками.

 За матеріалами: Циблієва Т. І. Сучасні моделі ручного в'язання. 2-е видання. Київ. Видавництво «Техніка», 1993 р., стор. 172 - 175.

 

 

Дізнайтеся на нашому сайті більше про в'язання спицями:

Усе про в'язання: техніка виконання, креслення викройок, узори, орнаменти, декоративне оздоблення виробів

В'язання. Усе про в'язання, починаючи з азів, а також - узори та моделі одягу.В’язання на спицях - один з найпоширеніших  видів рукоділля. Добре оволодівши технікою в’язання, можна створювати елегантні вироби, які не поступаються перед зробленими на машині. У цьому Вам  допоможе наш новий розділ. У ньому побачите інформацію про способи в’язання петель і їх умовні позначення, про виконання трикотажних швів, різних узорів та орнаментів і т. д. Будуть надані моделі жіночого, чоловічого і дитячого одягу, що відповідають сучасним вимогам.


Останні коментарі до сторінки
«В’яжемо своїми руками шапочку, прикрашену намистинками (розмір 57—58)»:
Всьго відгуків: 0     + Додати коментар
Топ-теми