Авторські ілюстрації Шевченка до своїх творів


Тарас Шевченко як художник займає одне з найпочесніших місць в українському образотворчому мистецтві. Він прекрасно володів всіма відомими тоді засобами графічного зображення.
Обдарований від природи хлопчина рано відчув тягу до малювання. Ще змалку крейда і вуглинка були для нього неабиякою радістю. Малював ними стіни, лави, стіл... Малював у хаті і надворі, вдома і в гостях... Якось прийшла сестра Катерина з панщини і не впізнала своєї хати: візерунками розмальовані стіни, долівка і навіть призьба. Хлопець любив зображувати птахів, звірів, людей.
Талант художника проявився в Тараса Шевченка значно раніше, ніж талант поета. Якщо перші літературні спроби припадають на 1836–1837 роки, то найбільш ранній малюнок, що дійшов до нас і відомий під назвою “Погруддя жінки” або “Жіноча голівка”, датований самим автором ще 1830 роком. З цієї юнацької роботи і розпочалась творчість видатного художника...

Читайте  цікаві матеріали про Шевченка на нашому сайті:

Тарас Шевченко, Бандурист - ілюстрація до поеми Сліпий (Невольник)
Тарас Шевченко: "Бандурист" - малюнок до поеми "Сліпий".

Тарас Шевченко, малюнок сепією на обрізаному аркуші Сліпий до поеми НевольникТарас Шевченко: малюнок сепією на обрізаному аркуші «Сліпий» до поеми "Невольник".

Відьма. Ілюстрація до однойменної поеми Тараса Шевченка.Малюнок Тараса Шевченка "Відьма".

 

Етюд Тараса Шевченка до баллади ТополяЕтюд Тараса Шевченка до баллади «Тополя»

ілюстраціїПолотно Тараса Григоровича Шевченка "Катерина", присвячене героїні з однойменної поеми.

 Малюнок Тараса Шевченка Сліпа з дочкою, виконаний за сюжетом його поеми СлепаяТарас Шевченко: автоілюстрація  "Сліпа з дочкою".
За мотивом поеми «Слепая».


Останні коментарі до сторінки
«Авторські ілюстрації Шевченка до своїх творів»:
Юля , 2020-02-03 18:58:24, #
Оновити список коментарів
Всьго відгуків: 1     + Додати коментар
Топ-теми